ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Nemdohányzó közterületet hoznak létre Gyöngyösön

2022. 06. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 27. 10:08

Nemdohányzó közterület létrehozásáról döntött nyári szünet előtti utolsó ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. Az autóbusz-pályaudvar mögötti parkban szeptembertől lesz tilos a dohányzás. A grémium emellett az óvodai csoportokról és alapítványok támogatásáról is határozott.

A nemdohányzók védelme, valamint az egészségromlás megelőzése érdekében dohányzásmentes közterületeket hozott létre az önkormányzat a képviselő-testület júniusi ülésén hozott döntésével. Az új rendelet értelmében tilos lesz dohányozni a Koháry utcában az autóbusz-pályaudvar mögötti parkban. A döntést ugyanakkor nem csak egészségvédelmi okok indokolták. Mivel a buszpályaudvaron és megállókban törvény tiltja a dohányzást, és az üzemeltető Volánbusz Zrt. nem jelölt ki a pályaudvar területén dohányzó helyet, ezért a pályaudvar mögötti parkban olyan mértékben emelkedett meg a dohányzók száma, ami a gyalogosok egészségére is hatással van, ráadásul a kihelyezett hulladékgyűjtők ellenére a csikket gyakran eldobják a dohányosok. Az érintett területen az elektromos cigaretta használata is tiltott lesz. A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba. A szabályok megszegőire akár 30 ezer forintos bírság is kiszabható. Az ülésen arról is szó esett, hogy az önkormányzat a korábbi megkeresések után ismét felhívja a Volánbusz Zrt. figyelmét dohányzásra kijelölt hely létrehozására a buszpályaudvar területén belül. Gyöngyösön egyébként a játszótereken és a köztéri sportpályákon is tilos a dohányzás.

Tíz év után emelkedik a temetői szolgáltatások díja Gyöngyösön. A temetőket fenntartó Városgondozási Zrt. utoljára 2012-ben emelt árain, az urnás temetkezések díja pedig csökkent is 2016-ban. Mostanra azonban az infláció, az emelkedő anyagárak és bérek miatt átlagosan húsz százalékos emelésre tett javaslatot, amit a grémium elfogadott. Átlagosan 15 százalékkal emelkedik a bérletek és a jegyek ára a gyöngyösi strandon, és emelkednek a Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft. kezelésében lévő sportlétesítmények bérleti díja. Az önkormányzati társaságok a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet szabályai miatt az elmúlt évben nem emelhettek szolgáltatási díjaikon.

A képviselő-testület lezárta és elbírálta a parkfenntartási feladatokra kiírt közbeszerzési eljárást. Az európai uniós közbeszerzést 30 hónapra szóló keretmegállapodás megkötésére írták ki, és bár összesen hét cég érdeklődött az önkormányzatnál, végül a feladatot most is ellátó Zöldterület Fenntartó (ZÖFE) Kft. adott be egyedüliként ajánlatot a 2024. december 31-ig összesen 282 millió forintos megbízásra, így a társaság folytathatja parkgondozási tevékenységét a városban.

A mátrafüredi zöldfelületeket ugyanakkor továbbra is a Városgondozási Zrt. fogja gondozni, az önkormányzati tulajdonú társasággal újabb öt évre hosszabbította meg szerződését a képviselő-testület.

A képviselő-testület elfogadta a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület 2021-es tevékenységéről szóló beszámolót. A grémium elé került dokumentum adatai szerint tavaly több mint 60 ezer vendég érkezett Gyöngyösre, akik a korábbinál hosszabb időt töltöttek a térségben, az átlagos itt-tartózkodási idő 2,1-ről 3,5 napra növekedett. Az egyesület emelkedő vendéjszaka-számról számolt be: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerében a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákkal együtt közel 190 ezer vendégéjszakát regisztráltak 2021-ben, csaknem annyit, mint a koronavírus-járványt megelőző 2019-es esztendőben.

A grémium határozott a következő nevelési évben indítandó óvodai csoport létszámáról. Három tagóvoda összesen négy csoportjának létszáma haladja meg a maximális 25 főt, három csoportban eggyel, egyben kettővel, míg egy csoportban öt gyermekkel lesznek többen egy csoportban. A kilenc tagóvodába egyébként összesen 186 gyermeket írattak be áprilisban, míg szeptemberben 219-en kezdhetik meg általános iskolai tanulmányaikat. A csoportok száma az új nevelési évben nem változik, ezért a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők számának változtatására sem volt szükség. Gyöngyös Város Óvodáiban az alkalmazott óvodapedagógusok száma 84 fő (ebből 3 fő gyógypedagógus, 1 fő pszichológus), a dajkák száma 39 fő, a nevelő munkát pedig 14 pedagógiai asszisztens segíti. A 2022/2023. nevelési év kezdetén a kilenc tagóvoda 39 csoportjában előre láthatólag 820 lesz a gyermekek száma.
Tagóvoda-vezetői pályázatokról is döntöttek a képviselők: a Platán Úti Tagóvoda vezetésével a feladatot eddig is ellátó, egyedüli pályázó Márkus Jánosnét bízta meg a testület, amely Gyöngyös Város Óvodái intézményvezető-helyettesének az egyik helyettes nyugdíjba vonulása miatt Zics Boglárkát, a Katona József Úti Tagóvoda pedagógusát nevezte ki.
Emelkedik a külső helyszínen történő házasságkötések száma

Egyre többen kötnek házasságot a hivatali helyiségen kívül – derült ki a képviselő-testület elé került előterjesztésből. Gyöngyösön 2017-ben született rendelet a hivatali helyiségen kívül, illetve hivatali munkaidőn túl kötött házasság, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének szabályait. Azóta évente átlagosan 40-50 anyakönyvi eseményre kerül sor a hivatali helyiségen kívül, vagy munkaidőn túl. A helyszínek között a legnépszerűbb a Károly Róbert Campus, a Mátra Múzeum, Farkasmály, Mátrafüred és Mátraháza. A szolgáltatásért a pároknak díjat kell fizetniük, amelynek mértéke július 1-jétől külső helyszínen történő házasságkötés esetén 38 000 forint, míg a hivatali helyiségben, de munkaidőn túli események esetében 19 000 forint lesz.

A képviselő-testület a beérkezett kérelmek alapján három alapítvány támogatásáról döntött: a Mozgásért és Művészetért Alapítvány, a Bugát Pál Kórház Alapítvány, valamint a Legyen Mindig Otthonuk Alapítvány részére összesen több mint egymillió forint támogatást hagyott jóvá a grémium, amely elfogadta az idei költségvetési rendelet első módosításáról szóló javaslatot is. Ez utóbbi a büdzsé elfogadása óta hozott döntések anyagi hatásait vezeti át a rendeletbe.

A képviselő-testület nevében Hiesz György polgármester megköszönte Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár nyugdíjba vonuló vezetőjének munkáját. Mint elmondta, az intézmény nem csak könyvtárként, hanem kiállítóhelyként és kulturális központként is működött, az elmúlt években pedig számos szakmai elismerést kapott, legutóbb a Minősített Könyvtár címet nyert el, és megkapta a Heves Megyei Családokért Díjat is. Farkas István megbízatása július 31-én jár le, az intézményvezetői posztra kiírt pályázatra egy jelentkező volt, a jelenleg is a könyvtárban dolgozó Szekeresné Sennyey Mária nyújtott be pályázatot, amit a grémium elfogadott, így augusztus elsejétől öt éven át ő vezeti a könyvtárat.

Kiemelt tartalmak