Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés
Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!

A Mátra

2020. 12. 19. A Mátra Utolsó módosítás: 2021. 04. 05. 22:50

Ebben a bejegyzésben alapvetően a Mátra déli részének látványosságait mutatjuk be, de emellett számos más bejegyzés érinti a Mátrát a honlapunkon – kérjük, tekintsék meg a földrajzról és a klímáról szóló cikkeinket is!

A Mátra hazánk legmagasabb hegycsúcsával rendelkező hegysége: Magyarországon egyedül Kékestetőn tudunk 1000 méter fölé jutni. A Mátrában lévő települések és turisztikai helyek egy része Gyöngyös közigazgatási területéhez tartozik, ilyen Mátrafüred, Sástó, Mátraháza és Kékestető is.

A Mátra kialakulása

A Mátra a földtörténeti harmadidőszak során létrejött vulkanikus hegység, kőzetanyaga andeztit és andezittufa. A Mátra az Északi-középhegység és egyben az Északi-Kárpátok legbelsőbb vonulatának része.

Magyarország legmagasabb hegysége rengeteg látnivalót és kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt gyakorlatilag minden korosztály számára.

A Sár-hegy és a Pipis-hegy

A Mátra a természetjárók, túrázók egyik kedvelt területe. A Mátra gyakorlatilag Gyöngyösön kezdődik, hiszen az 500 méter magas Sár-hegy a Mátra déli nyúlványa. A hegyet számos oldalról meg lehet közelíteni, akár Mátrafüred, akár Gyöngyös irányából.

A Sár-hegy

A hegy felső része természetvédelmi terület, tanösvénnyel. A tanösvény végigvezet bennünket a természetvédelmi területen és számos információs tábla segít megismerni a terület természetes növény-és állatvilágának sajátosságait, valamint a régi szőlőkultúrák ma is látható nyomait. A 19. század végén érkező, a szőlők jelentős részét elpusztító filoxéravész előtt ugyanis a parcellák egészen a hegy legmagasabb részéig is felértek, a parcellákat pedig kisebb kősáncokkal választották el. A kősáncok, amellett, hogy jelezték a parcellák határait, a talajerózióval szemben is hatékony szolgálatot nyújtottak.

Kősáncok a Sár-hegy felső részén

A hegy Abasár felőli oldalán található a Szent Anna-tó. A tó természetes eredetű, a tó vizét a lefolyó víz táplálja. Az utóbbi évtizedekben a csökkenő vízutánpótlás, valamint a fokozódó elszivárgás miatt a tó nyílt víztükör aránya csökkent. A tó mellett áll a 18. században épített Szent Anna-kápolna.

Szent Anna tó
A Szent Anna tó

Mátrafüred

Gyöngyösről Észak felé haladva a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüred fogadja a látogatókat, ahonnan könnyed túrákat lehet tenni például a környékbeli forrásokhoz, Sástóra, de akár Kékestető felé is vehetjük az irányt.

A Bene-patak ősszel és télen

Mátrafüredtől mindössze néhány száz méterre találhatók a Bene-vár romjai. Az Árpád-kor végén épült vár volt a Gyöngyös történelmében jelentős szerepet játszó Szécsényi Tamás birtoka is, de a 15. század végén már romként emlegették. A várat az 1980-as években tárták fel.

A Benevár. Fotók: Réti Zsolt

Sás-tó, hazánk legmagasabban fekvő tava

Mátrafüredről indulva egy rövid, 3 kilométeres séta után eljuthatunk hazánk legmagasabban fekvő tavához, a Sás-tóhoz. A tótól nem messze található az Adrenalin-park, ahova felvonóval is feljuthatunk. Sástó térsége Gyöngyös közigazgatási területéhet tartozik, a településrész neve Sástó.

Kékes

A Mátra legnagyobb attrakciója kétségkívül az 1014 méter magas Kékes. Hazánk legmagasabb hegycsúcsát több irányból is megközelíthetjük gyalogosan, például Mátrafüred vagy Mátraháza felől, de természetesen megközelíthető műúton is, akár kerékpárral, akár gépjárművel is. (Kékes a hegycsúcs neve, Kékestető pedig a közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó településrész elnevezése.) Kékesen valójában 1014 méternél is magasabbra juthatunk, ugyanis a Kékestetői tévétoronyban található kilátó a felszíntől 45 méter magasságban található, tehát közel 1060 méterről tekinthetünk minden irányba.

Fotók: saját képek, Lucza Zsolt (j)

Kékesről (és általában a Mátra legmagasabb csúcsairól) kiváló kilátás nyílik északi irányba, és megfelelő légköri körülmények esetén az Alacsony-Tátra, sőt, akár még a szlovák-lengyel határvidéken elterülő Magas-Tátra is látszik. 

A Magas-Tátra hegyei Galyatetőről fotózva:

Fotó: Lucza Zsolt

Nemcsak Kékesről nyílik kiváló kilátás, hanem maga Kékes is pazar látvány.

Kékes Galyatetőről nézve

Fotók: Nádudvari Zsolt

Aktív és passzív pihenés

A Mátra a séták és gyalogtúrák mellett számos egyéb lehetőséget kínál a nyári és a téli sportok szerelmeseinek is, legyen szó túrázásról, síelésről, vagy bármilyen extrém tevékenységről.

A Mátra kiváló szálláslehetőségeket kínál a kis családi panzióktól a hotelekig azoknak, akik több napra érkeznek.

A Mátra turisztikai lehetőségeiről részletesebben a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület honlapja ad tájékoztatást: https://www.gyongyos-matra.hu/

Amennyiben van olyan szöveges vagy képes tartalma, amit szívesen megosztana a városlakókkal, kérjük jelezze ezt az honlap@gyongyosph.hu címre írt levéllel. Amennyiben az anyagot megfelelőnek találjuk, megosztjuk azt a honlapon, vagy a város közösségi médiafelületein.