Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés
Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!

A háztartási tüzelőanyagok hatása a levegőminőségre

2021. 01. 23. A háztartási tüzelőanyagok hatása a levegőminőségre Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 11:58

A helyi levegőminőségre az egyik legnagyobb hatást a tüzelőanyagok fajtája és a megfelelő fűtési rendszerek gyakorolják. Mivel a vállalatok és az intézmények ilyen irányú szabályozása és ellenőrzése könnyebben megoldható, jellemzően a lakossági fűtés az, amely leginkább pozitív vagy negatív irányba befolyásolni Gyöngyös és a környékbeli régió levegőjének tisztaságát.

Általános kitekintés

A légszennyező anyagok származhatnak természetes és mesterséges (humán eredetű) forrásokból. A légszennyezés természetes és humán forrásai időben egyszerre léteznek. Így kijelenthetjük, hogy tiszta levegő nincs, csupán több vagy kevesebb, általunk károsnak ítélt anyagot tartalmazó légkör. Humán eredetű légszennyező anyag kibocsátása az ember termelési tevékenységéhez (ipar, mezőgazdaság), a motorizált közlekedéshez, valamint a háztartásokhoz kapcsolható.

A légszennyezés hatásai az egészségre

A humán légszennyezés tekintetében meghatározó az energiatermelésből (ipari és háztartási tüzelési folyamatokból) származó légszennyezés, melynek során legnagyobb mértékben fosszilis, természetben megtalálható tüzelőanyagokat (szén, fa, kőolaj, földgáz) használunk. A Greenpeace és a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) által a 2018. év adatait feldolgozó tanulmány szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezés világszerte mintegy 4,5 millió ember idő előtti halálát okozza évente. Ez 2900 milliárd dollárba, a globális GDP 3,3 százalékába kerül. Hazánkban a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezés átlagosan 13 000 magyar korai haláláért felelős évente, és a GDP csaknem 6 százalékát kitevő gazdasági kárt okoz.

A háztartási tüzelőanyagok

Ha a fontosabb háztartási tüzelőanyagokat és fűtési módszereket sorrendbe állítjuk aszerint, hogy melyik mennyire szennyezi a légkört, akkor a legkedvezőbbtől a legkedvezőtlenebb felé a következő sort kapjuk:

elektromos fűtés – gázfűtés – jó minőségű fa vagy feketekőszén – barnakőszén – lignit  – (törvény által tiltott anyagok égetése)

A lakossági fűtés, különösen a helytelen tüzelés és háztartási hulladékok tüzelőberendezésekben történő elégetése súlyos egészségügyi következményekkel jár. A gyengébb minőségű szenek (tőzeg, lignit) égetése során jelentős mennyiségű és fajtájú káros anyag keletkezik egyrészt a tüzelésre nem alkalmas anyagok összetételből, másrészt az alacsonyabb égetési hőmérsékletből adódóan. Jelentős veszélyt jelent az is, ha a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem a kéményen keresztül távozik, hanem a lakószobába kerül, így a beltéri levegő minőségének nagymérvű romlása a bent lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Még veszélyesebb a műanyagok, vagy egyéb, az egészségre rendkívül veszélyes anyagok elégetése. Becslések szerint Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba. 

Az egyes anyagok hatásai

A szilárd tüzelés háztartási alkalmazása során jelentős mennyiségű légszennyező anyag keletkezik. A  szén-monoxid, a nitrogén-oxidok, a kén-dioxid önmagában is az egészségre is veszélyes anyagok, de például a kén-dioxid (kénsavvá alakulva) az egyik fő felelőse a savas esőknek és az erdő pusztulásának.

Az égés folyamán por is felszabadulhat, amely köhögést, hosszabb távon gyulladást okozhat, emellett a porhoz kötődő szennyező, akár mérgező anyagok is veszélyesek lehetnek, ráadásul a belélegzett porok méretétől, minőségétől és hordozott szennyező anyagtól függően felelősek lehetnek például a szilikózis kialakulásáért. A szervezetünkbe bejutott por köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben pedig gyulladást okozhat. Ha a por egészen finom, akkor viszont gyakorlatilag bármelyik szövetünkbe és szervünkbe eljuthatnak, és hosszabb távon, fokozatosan különböző szív- és érrendszeri betegségeket alakíthatnak ki.  Mivel a porrészecskék baktériumok, vírusok, hordozói is lehetnek, ezért a porszennyezés egy járvány terjedésében is tényező lehet.

Így elmondható, hogy a fűtésből eredő szennyezés nemcsak kellemetlen, vagy városképi-esztétikai szempontból előnytelen, hanem az egészséget kimondottan negatívan befolyásoló tényező. 

Összegezve a  lakossági tüzeléshez kapcsolódó legfontosabb szennyező anyagok egészségügyi hatásai:

légköri szennyező anyagegészségügyi hatása
ultrafinom poragyvérzés
ózon, por, No2, SO2légzőszervi megbetegedések
portüdőbetegségek és tüdőrák
ózon, por, So2szív- és érrendszeri megbetegedések
No2máj- és hematológiai betegségek
Forrás: Európai Számvevőszék és saját szerkesztés

Az egyes anyagok egészségre gyakorolt hatásaiért részletesebben lásd a futsokosankampany.hu oldal vonatkozó cikkét. http://www.futsokosankampany.hu/a-helytelen-tuzeles-egeszsegugyi-hatasai#tartalom

Magyarország és Gyöngyös

Az utóbbi évtizedekben a lakosság körében ismét növekedésnek indult a fa és szén, utóbbi esetében pedig alapvetően a lignit égetése. A felsorolt tüzelőanyagok közül egyértelműen a lignit az, amely a levegő minőségét a legrosszabbul érinti, és mivel Gyöngyös közelében található hazánk lignitkitermelő térsége, ezért a helyi lakosság egy része efelé fordult.

Háztartási tüzelés (Kép: greenfo.hu), a kép illusztráció

Gyöngyös évenként elkészített környezetvédelmi beszámolói is rögzítik, hogy a nem megfelelő lakossági fűtés Gyöngyösön is jelentős levegőminőségi problémát okoz.  A téli fűtési szezonban, főleg, ha ködös időjárás jellemző, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyag elégetése kellemetlen következményekkel jár mindenki számára. Kérjük, hogy saját maga és a többi városlakó egészségének érdekében megfelelő minőségű tüzelőanyagot (gázt, jó minőségű kőszenet, vagy jó minőségű tűzifát) használjon. Kérjük, ne használjon gyenge minőségű barnakőszenet vagy lignitet, ezek hatásfoka is gyengébb, és környezetkárosító hatásuk is sokkal jelentősebb. 

A nem megfelelő minőségű tüzelőanyag mellett sajnos az is egyértelmű, hogy sok helyen hulladékot is égetnek a háztartási tüzelőberendezésekben. Az egészségkárosító légszennyező anyagok fajtáját és koncentrációját pontosan nem ismerjük, mert erre vonatkozó gyöngyösi imissziómérésre nem került sort, azonban az érzékszervi azonosítás egyértelműen jelzi a jelenlétüket.

Fontos tudni, hogy a 306/2010 Kormányrendelet alapján ez tilos, és a rendelet bírságtételeket is megállapít. A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 9. számú melléklete értelmében 300 000 Ft összegű bírság megfizetésére köteles az, aki a jogszabály előírásait megszegve háztartási tüzelőberendezésben éget el bármely, nem tüzelőanyagnak minősülő anyagot.

TILOS háztartási tüzelőberendezésben hulladékot égetni, beleértve például az alábbiakat:

– „kezelt”, tehát festett, lakkozott fa (pl. ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),

– rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék,

– színes, „fényes” papírhulladék,

– PET palack, műanyag hulladék,

– autógumi, használt ruha, rongy.

 www.futsokosankampany.hu 

További információk:

http://www.futsokosankampany.hu/

http://www.levegominoseg.hu/

https://www.met.hu/levegokornyezet/

https://www.levego.hu/

https://ec.europa.eu/environment/air/cleaner_air/index.html

https://www.unenvironment.org/explore-topics/air

Készült: Dr. Szegedi László (Szent István Egyetem) és dr. Szemes Paula (Gyöngyös Városi Önkormányzat) írásainak felhasználásával.