ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal
Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!

Mátrafüred

2021. 01. 24. Mátrafüred Utolsó módosítás: 2021. 03. 18. 20:38

Mátrafüred Gyöngyös közigazgatási egysége, a város része, de magától a szűkebb értelemben vett várostól 5 kilométerre, Északra található. Kedvelt kirándulóhelye nemcsak a térség lakosságának, de hétvégente sokan érkeznek az ország más területeiről is.

A mai Mátrafüred is valószínűleg az Aba nemzetség szállásterülete volt. Az első írásos emlék egy oklevél, amely említi a Bene-várat, alatta lévő települést, és a völgyben működő kallómalmokat.  A vélhetőleg a 12. században épült vár a történelem folyamán feledésbe merült, feltárására csak a 20. század végén került sor. A vár könnyen megközelíthető Mátrafüredről, és szabadon látogatható.

A Bene-patak 2021. januárjában

A Bene-vár. Fotók: Réti Zsolt

Bene a későbbiekben a posztójáról vált híressé; a 19. század elején 17 kallómalom és 26 vízimalom működött. A 19. században bekövetkező ipari forradalom, és az ezzel járó gyáripar megjelenése következtében azonban a kézművesipar, így a csapók mestersége is letűnt, és a település hamar elnéptelenedett.

Mátrafüred – és általában a Mátra – turisztikai felfedezésében fontos szerepe volt a 19. század végén Hanák Kolosnak, aki amellett, hogy személyes példamutatásával segítette a túrázás népszerűsítését, a túrázás és általában az idegenforgalom infrastrukturális és logisztikai alapjainak megteremtésében is úttörő szerepet játszott.

Mátrafüred mai nevét is ebben az időben, 1893-ban kapta, Tátrafüred mintájára. Már ekkor megépült az egykori fürdő, és ezt további turisztikai beruházások követték; vendégházak, turistautak jöttek létre. 

Fontos kiemelni dr. Puky Árpád gyöngyösi polgármester szerepét is. Dr. Puky Árpád a két világháború között volt a város vezetője, és a Trianon utáni helyzetben az egyik kitörési pontnak éppen a mátrai idegenforgalmat tartotta. Polgármestersége alatt számos fontos fejlesztés valósult meg a Mátrában, szállodák épültek, és ekkor hozták létre a mátraházai szanatóriumot is.

A háborút követően tovább folytatódtak a fejlesztések, számos szálláshellyel bővült a térség, melyek közül kiemelkedő a mátrafüredi Avar Hotel (amely hosszabb szünet után 2020-ban ismét megnyitott). Ma megannyi szálláshely és gazdag programlehetőség várja a látogatókat.

Mátrafüred Gyöngyös része, de mivel a város területétől elkülönült területen található, a gyöngyösi képviselő-testület az 53/1992 (03. 26). KT határozatában kimondta, hogy létrehozza a Mátrafüredi Részönkormányzatot, hogy a Gyöngyöshöz tartozó, de a várostól egyértelműen, fizikailag is elkülönült településrész lakói számára biztosítsa az érdekképviselet lehetőségét.

További részletek: https://www.gyongyos-matra.hu/

kiemelt tartalmak