Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés
Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!

Működjünk együtt!

2021. 01. 23. Működjünk együtt! Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 14:26

A város és a lakosság együttműködése

Gyöngyös mérete folytán sem tudja érdemben befolyásolni bolygónk környezeti állapotának változását és ezen belül a globális klímaváltozás menetét. Ennek ellenére mégis van felelősségünk a környezet megóvásával kapcsolatban. Egyrészt fontos feladatunk az alkalmazkodás. Másrészt közös felelősségünk közvetlen környezetünk tisztán tartása, ami csak akkor lehet igazán eredményes, ha a lakosság, a vállalatok és az intézmények, valamint maga a város is minél hatékonyabban együtt tud működni egymással.

Hulladék

Szelektív hulladékgyűjtés

Gyöngyösön 2013-tól a családi házas övezetekben, 2016. január 1-jétől pedig már a város teljes közigazgatási területén házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés működik. A szelektív hulladékgyűjtés révén mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a lakosság hulladékkezelési folyamata egyszerűbb és hatékonyabb lehessen. Ugyanez igaz azokra a korábbi hulladékgyűjtő szigetekre, ahol ma kizárólag az üvegek gyűjtése történik.

Hulladékudvar

Az NHSZ Gyöngyösi Hulladékkezelő Nonprofit Kft. által üzemeltetett hulladékudvarban a helyi lakosok évi 250 kg nem veszélyes és 100 kg veszélyes hulladékot díjmentesen elhelyezhetnek. Ha valaki ennél több hulladékot szeretne leadni, azért díjat kell fizetnie. A hulladékudvar elérhetősége: https://www.nhszmatra.hu/

A városban, a kijelölt napokon, szintén ingyenesen szállítja el a szolgáltató a zöldhulladékot. Ez azért is különösen fontos, mert az avar- és az egyéb zöldhulladék égetését a kormány 2021-től betiltotta, rendkívül környezetkárosító hatása miatt.

Használt étolaj

A használt étolaj egy része a lefolyókban végzi, ami a csövekben megszilárdul, és csökkenti annak áteresztőképességét, de extrém esetben még a csatornákban is zsírdugót képezhet, mint ahogyan az Londonban is történt. https://www.bbc.com/news/uk-england-london-41238272

Azonban a városban több helyen is ingyenesen le lehet adni a használt étolajat. Ilyen az Alkotmány utcai MOL-kút, az Olimpia u. 6. sz. alatti és a két Kócsag utcai COOP üzlet, ahol a szolgáltatók által kért módon (műanyag flakonokban) adhatják le az átszűrt étolajat. Emellett lehetőség van arra is, hogy igény esetén a társasházaknál használtolaj-gyűjtő edényt helyezzenek ki, melybe „cseppmenetesen”, zárt üvegben vagy palackban lehet elhelyezni a használt zsiradékot. Ezzel kapcsolatosan a közös képviselő tud bővebb felvilágosítást adni.   

Kulturált kutyasétáltatás

Kérünk minden gazdát, hogy úgy sétáljanak kedvencükkel a közterületeken, hogy ennek ne legyen nyoma.

Illegális hulladékelhelyezés

Sajnos továbbra is előfordul, hogy a fenti óvintézkedések ellenére néhány helyi vagy nem helyi lakos illegálisan helyez el hulladékot. Kérjük, ha ilyet tapasztal, értesítse a városrendészetet a 70 866 9555-ös telefonszámon, vagy használja a honlap Bejelentő menüjét!

Illegális hulladéklerakás a Toka-patak medrében

A zöldterületek és a tudatos vízgazdálkodás

Árnyékolás

Nagyszüleink még tudták, hogy érdemes fákkal árnyékolni a ház bizonyos részeit. Akinek erre van lehetősége, az ma is sokat tud ezzel spórolni. Az önkormányzat is igyekszik folyamatosan karban tartani és lehetőség szerint bővíteni a fák számát a városban, hiszen tény, hogy a fák jelentősen befolyásolják a mikroklímát.

Városi környezetben a házfalak és az aszfaltozott, betonozott felületek olyan hőteknőt képeznek, melyek akár 10 Celsius fokkal is megemelheti a levegő hőmérsékletét, ez pedig egészségügyi kockázatot jelent az idős és a beteg emberek számára. Ezt a negatív hatást a fák jelenléte és a zöldfelületek minél nagyobb aránya enyhítheti.

Vízgazdálkodás

Általános jelenség, hogy – elsősorban kényelmi okokból – mind a köz-, mind a magánterületeken egyre nagyobb burkolt felületek jönnek létre, és jelentősen csökkennek a zöldfelületek. Ez azon túl, hogy megteremti az egészséget veszélyeztető hőteknő feltételeit, megakadályozza, hogy a csapadékvíz a talajba szivárogjon. A talajvízszint csökkenése miatt a kiszáradt felső talajrétegben repedések keletkeznek, ami veszélyezteti az épületek állagát.                 

Az egyre hosszabb nyári csapadékmentes időszakok miatt az esővíz elvezetése helyett csapadékvíz-gazdálkodásra kell törekednünk mind városi, mind lakóingatlan szinten. A csapadékvíz érték, aminek helyben tartását, és csak szükség szerinti elvezetését kell megteremteni. A csapadékvíz gyűjtése ingyenes öntözővizet biztosít, és a talaj vízháztartását is pozitívan befolyásolja, a mikroklímát pedig kellemesebbé teszi. Az aszályos időszakokra jellemző talajvízszint-süllyedés az épületek repedezéséhez vezethet, ám a csapadékvíz helyben tartása ezt részben kivédi.

A járdákat, a személyautó-forgalmú utakat, valamint a sétányokat javasolt olyan vízáteresztő burkolattal ellátni, ami átengedi a csapadékvizet, így az beszivároghat a talajba.  

Gyeprácsos parkoló a Lokodi úton (GYTV)

Komposztáljunk!

A zöldhulladék elszállíttatása mellett a komposztálás egy kényelmes és praktikus módja annak, hogy megszabaduljunk a zöldhulladéktól.

A közlekedés és a levegő minősége

Amennyiben van rá lehetőségünk, közlekedjünk gyalog vagy kerékpárral! Ezzel nemcsak az egészségünknek teszünk jót, de a városi közutak is kevésbé lesznek zsúfoltak, továbbá minden egyes autó nélkül megtett kilométerrel segítünk abban, hogy a lokális és a globális légköri folyamatok is kedvezőbben alakulhassanak.

A téli fűtési szezonban, főleg, ha ködös az idő, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyag elégetése kellemetlen következményekkel jár mindenki számára. Kérjük, hogy saját maga és a többi városlakó egészségének érdekében megfelelő minőségű tüzelőanyagot (gázt, jó minőségű kőszenet, vagy jó minőségű tűzifát) használjon. Kérjük, ne használjon gyenge minőségű barnakőszenet, vagy lignitet, ezeknek a hatásfoka is gyengébb, és a környezetkárosító hatásuk is sokkal jelentősebb. 

TILOS háztartási tüzelőberendezésben hulladékot égetni, beleértve például az alábbiakat:

– kezelt, tehát festett, lakkozott fa (pl. ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),

– rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék,

– színes, „fényes” papírhulladék,

– PET palack, műanyag hulladék,

– autógumi, használt ruha, rongy.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet 9. számú melléklete értelmében 300 000 Ft összegű bírság megfizetésére köteles az, aki a jogszabály előírásait megszegve, háztartási tüzelőberendezésben éget el bármely, nem tüzelőanyagnak minősülő anyagot.

A megfelelő fűtőanyag kiválasztása mellett kérjük rendszeresen tartsa karban a ház fűtési rendszerét.

 www.futsokosankampany.hu 

A levegő minőségét az aktuális pollenkoncentráció is befolyásolja. Az egyik legelterjedtebb és legtöbb panaszt okozó allergén, a parlagfű irtását parlagfű veszélyeztetettség-térkép alapján végzi az önkormányzat. Kérjük, hogy amennyiben parlagfüvet, vagy más hasonlóan allergén növényeket lát, azt jelezze a városrendészetnek.

Fogyasztás és vásárlás

Ha helyi termelő által megtermelt terméket vásárolunk, akkor a helyi gazdaság támogatása mellett hozzájárulunk a globális CO2 kibocsátás csökkentéséhez is, hiszen a termékeket nem kell messzire szállítani.

Műszaki berendezések vásárlásánál fordítsunk figyelmet arra, hogy alacsony energiafelhasználású terméket válasszunk!

Példamutatás

Fontos a példamutatás a gyerekek, és más embertársunk felé is. Legyen mindenki számára természetes a környezettudatosság! Amellett, hogy igyekszünk környezetünket rendben és tisztán tartani, hívjuk fel a figyelmet az egyes civil vagy állami kezdeményezésekre (pl. helyi szemétszedési akciók), illetve az olyan akciókra, melyeket vagy a város szervez, vagy részt vesz benne (pl. a Te Szedd! akciók – http://szelektalok.hu/teszedd/, vagy a Föld Órája – http://foldoraja.hu/)