Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Az Önkormányzat

.

Az önkormányzatiság Magyarországon és Gyöngyösön

Települési és területi önkormányzatok nagyon régóta léteznek, hiszen az adott csoportok (pl. egy adott város lakossága) már régen is azt szorgalmazták, hogy a saját, belső ügyeikről saját maguk hozhassanak döntéseket.

.

Az önkormányzatok működése

A bejegyzés az önkormányzati választás menetéről és az önkormányzat működéséről szól.

.

Mátrafüredi Részönkormányzat

A Mátrafüredi Részönkormányzat 1992-ben jött létre, amikor is a gyöngyösi képviselő-testület az 53/1992 (03. 26). KT határozatában kimondta, hogy létrehozza a Mátrafüredi Részönkormányzatot, hogy a Gyöngyöshöz tartozó, de a várostól egyértelműen, fizikailag is elkülönült településrész lakói számára biztosítsa az érdekképviselet lehetőségét.

.

Nemzetiségi Önkormányzatok

Magyarország Alaptörvénye a területén élő nemzetiségeket államalkotó tényezőként ismeri el, továbbá bizonyos, a nemzetiségeket megillető jogokat is megfogalmaz. A nemzetiségi jogokat emellett részletesen az a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (Njtv.) szabályozza.

.

A városvezetés

A városvezetés tagjai: a polgármester és a két alpolgármester, valamint a jegyző és az aljegyző.

. az önkormányzati hivatal épülete

A Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal

2020. január 3-án a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal neve megváltozott. Ennek hátterében az áll, hogy a két település hivatalának együttműködését – egy jogszabály adta lehetőséggel élve – 2019. év végén kezdeményezte Pálosvörösmart képviselő-testülete. Az intézmény új neve: Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal.