ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Városunkról

.

Történelem

Településünknek az első Anjou-királyunk, Károly Róbert 1334-ben adományozott városi címet. Az azóta eltelt csaknem 700 év alatt városunk átélte az ország szétszakadását, háborúkat, tűzvészt, de mindig meg tudott újulni.

.

Földrajz

Gyöngyös város a Mátra déli lábánál, 171 m tengerszint feletti magasságban terül el. Keleten a Külső Mérges-patak és az 500 méter magas Sárhegy, délen Gyöngyöshalász, nyugaton a Toka-patak határolja, északon pedig az a Mátra terül el, melynek egy része Gyöngyös közigazgatási körzetéhez tartozik.

.

Lakosság

Gyöngyös Város jelenleg Heves megye második legnépesebb városa, de egyben egy kisebb régió központja is.
Bemutatjuk Gyöngyös demográfiai múltját és jelenét és a népesség szerkezetét.

.

Kitüntetettjeink

Gyöngyösi városi és megyei kitüntetésekben, elismerésekben, díjakban részesült kiváloságok. Személyek és közösségek, akik és amelyek a legkülönfélébb területeken öregbítették Gyöngyös méltán jó hírnevét, a művészetektől a sportig, a különféle tudományterületekig.

.

Büszkeségeink

Városunk számos hírességgel büszkélkedik. A csaknem 700 éves időszak alatt több neves politikus, tudós, költő, katona, és művész született, vagy telepedett meg később itt.

.

Mátrafüred

Mátrafüred Gyöngyös Város része, de a magától a szűkebb értelemben vett várostól 5 kilométerre északra található. Kedvelt kirándulóhelye nemcsak a térség lakosságának, de hétvégente sokan érkeznek az ország más területeiről is.