Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A város

2020. 12. 19. A város Utolsó módosítás: 2022. 08. 22. 10:26

Gyöngyös, a Mátra lábánál fekvő, közel 30 ezer fős város számos, különleges látnivalóval rendelkezik.

A Fő tér

A Szent Bertalan-templom szomszédságában található, több szökőkúttal rendelkező Fő tér és annak környéke a város életének egyik legfontosabb területe. Az autóforgalom elterelése óta a tér a különböző közösségi rendezvények színhelye, legyen szó akár a Szüreti Fesztiválról, a Veterán autós találkozóról, vagy koncertekről.

Gyöngyös a természeti és építészeti értékei mellett is tartogat meglepetéseket. A Fő téren és a hangulatos belvárosban számos étterem, kávézó, cukrászda várja azokat, akik a séta után gasztronómiai élményekre vágynak. A megújult Mátrai Borok Házában pedig a heti rendszerességgel tartanak borkóstolókat és más izgalmas gasztronómiai rendezvényeket.

Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál

1969-ben indította útjára a Mátra Művelődési Központ és a Vidróczki Néptáncegyüttes a kezdetben kétévente megrendezett Észak-Magyarországi Néptáncfesztivált, mely 1994-től nemzetközivé vált. A rendezvény ekkor kapta a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál nevet. A tánc mellett különböző zenés programok, valamint kirakodóvásár, gyerekprogramok és gasztroshow is színesíti a fesztivál programját. 

A Szent Bertalan-templom

A Fő tér szélén magaslik az impozáns Szent Bertalan-templom, amely az elmúlt években komoly felújításon esett át: a toronysisakokat lecserélték, az egyik toronyban pedig látványlift épült. A templom közvetlen közelében található az Országzászló, valamint a Gyöngyösnek 1334-ben mezővárosi rangot adományozó Károly Róbert szobra.

A Szent Bertalan-templom Kincstára

A templomtól nem messze, a Szent Korona Házban található a Szent Bertalan-templom Kincstára, amely Magyarország egyik legjelentősebb egyházi gyűjteményeként 2015-ben elnyerte az Év Múzeuma címet. Történelmi jelentőségét az is mutatja, hogy a barokk épületben három alkalommal őrizték a Szent Koronát.

Sokáig azt hitték, hogy a Szent Bertalan-templom kincsei elvesztek a második világháború során, de az 1960-as években kiderült, hogy a templom egyik üregében rejtették el az elveszettnek hitt legértékesebb tárgyakat. A gyűjtemény jelenleg egy európai uniós támogatással kialakított új múzeumban tekinthető meg.

A kincstár ékköve a középkori ötvös tárgyakból álló gyűjtemény, melynek több különlegessége is van. Ilyenek a filigrán díszítésű kelyhek, a 15. századi nagy gótikus formájú úrmutató, a cibóriumok és a 16-17. századi talpas keresztek.

A liturgikus textíliák palástból, miseruhákból és apró a liturgia során használt tárgyak együtteséből állnak.

A plébánia könyvtára évszázadok alatt gyűlt össze, pontos története nem ismert. A gyűjteményben számos misekönyv, szentírás, történelmi témájú kötet is megtalálható.

A Vachott Sándor Városi Könyvtár és muzeális gyűjteménye 

A gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár Heves megye második legnagyobb könyvtára, melyet a város egyik előkelő épületében, a Fő tér 10. szám alatti Grassalkovich-palotában helyeztek el.

A hagyományos könyvtári szolgáltatás mellett a könyvtárban két állandó kiállítás is található. A Huszár Lajos Éremtár 2007 óta az ország egyik legjelentősebb numizmatikai kiállítása. Különlegessége, hogy anyaga felöleli a magyar államiság teljes történetét. Megismertet nemcsak a magyar uralkodók, illetve a magyar állam által kibocsátott hivatalos pénzekkel, de bepillantást enged az erdélyi fejedelmek pénzverésébe is. 

A Herman Lipót Hagyaték, amely a művész egész életútját átfogja, a 20. század egyik legérdekesebb festőművészének munkáit mutatja be.

Mindkét gyűjteményről bővebben az intézmény honlapján olvashatnak, a “Gyűjteményeink” menüpont alatt. Az intézmény webes elérhetősége: http://vsvk.hu

A Huszár Lajos Éremtár a Herman Lipót Hagyatékkal

A Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlékkönyvtára

A Barátok terén található ferences plébániatemplom és kolostor impozáns épületegyüttese. Itt látható a Magyar Ferencesek Gyöngyösi Műemlékkönyvtára, az ország legrégebbi ferences kolostori könyvtára.

Mátra Művelődési Központ

A Barátok téren található a Mátra Művelődési Központ, melynek előcsarnokát Szinte Gábor üvegfestménye díszíti. Az alkotáson Gyöngyös történelmének fontosabb eseményei jelennek meg. Szintén ezen a téren található a Mátra Művelődési Központ. Az előcsarnokot Szinte Gábor üvegfestménye díszíti, melyen Gyöngyös város történelméből jelennek meg különböző fontosabb események.

Fotó: Benei László

Az Orczy-kastély

A klasszicista stílusban épült Orczy-kastély kőoroszlánjai már a 19. századtól őrzik a múzeum bejáratát. Az utcai vaskerítést a napóleoni háborúkban zsákmányolt puskacsövekből rakták össze. Az épület 1957 óta a Mátra Múzeumnak ad otthont, ami Magyarország egyik legnagyobb természettudományi gyűjteményével rendelkezik. A Természettudományi Pavilont Európa Nostra Díjjal jutalmazták. A Múzeumban látható az ország egyetlen megmaradt mamutcsontváza.

Az állatkert

A 2008-ban megnyitott, folyamatosan bővülő állatkertben jelenleg 2 hektáron közel száz faj csaknem 500 egyede tekinthető meg. Az állatok között megtalálható több nagymacska faj, mint például a tigris, oroszlán, leopárd, puma, az egzotikus patások közül pedig láma, zebra, teve, alpaka. 

A főemlősök közül pávián csapat, makákók, selyemmajmok, gyűrűsfarkú makik, a kis ragadozók közül pedig egyebek között szurikáták, bűzösborzok, mosómedvék gazdagítják az állatkertet.  A gyermekek kedvencei a nyulak és a tengerimalacok, melyekhez be is mehetnek a látogatók, de nagy népszerűségnek örvendenek a kenguruk is. 

Nyári időszakban pónilovaglás és ugrálóvár, illetve egy nagy játszótér is várja a látogatókat.

  • Gyöngyös, Damjanich út 31.
  • Nyitvatartás:
  • nyári időszak: 9:00 -19:00
  • téli időszak: 9:00 -16:30
  • Tel.: 37/503-035
  • Facebook: Gyöngyösi Állatkert
  • E-mail: info@gyongyos-zoo.hu
  • https://gyongyos-zoo.hu/

A kisvasút

A Mátraalján 1906 óta használnak keskeny nyomtávú vasutat. A kezdetekben lóvontatású vagonokon elsősorban fát, illetve köveket szállítottak, aztán 1923-ban a város vezetése elérte, hogy az utasforgalom is megindulhasson a vonalakon.  

A Mátravasút egyidőben üzemelő leghosszabb vasúthálózatának hossza 46 km volt, legforgalmasabb évében 555 ezer utast szállított. Mára két vonal maradt, a teherszállítás megszűnt, kizárólag az utasforgalmat szolgálják ki. Gyöngyösről indul mindkét vonal: Mátrafüred felé 6,3 km-en, illetve Gyöngyössolymos-Lajosháza-Szalajkaház útvonalon 13,1 km-en keresztül lehet utazni, március közepétől október végéig.

A város szívéből induló kisvonat a lakóházakat elhagyva, a farkasmályi borospincék mellett elhaladva jut el a Mátra erdeibe.


További részletek>>

Kisvasút
Fotó: Hegedűs Flóra

További részletek: www.gyongyos-matra.hu