Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Európai Uniós fejlesztések

2004 óta hazánk az Európai Unió tagja.

A csatlakozásunk óta számos fejlesztés valósult meg országszerte és városunkban is. Gyöngyösön több mint 10 milliárd forint értékben történtek fejlesztések az Európai Unió révén. A projektekhez Gyöngyös 1 milliárd forint önerőt vállalt, és teljesített. Az alábbiakban összefoglaljuk az egyes fejlesztéseket. Külön szerepeltetjük az úgynevezett CLLD-projektet, mivel az több mint 20 alprojekttel megmozgatta a civil szférát is. Továbbá külön oldalon szerepeltetjük azokat a projekteket, amelyeket egyelőre csak tervezünk…hiszen a fejlődés nem állhat meg.

.

Folyamatban lévő és befejezett EU-s projektek

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, azaz 2004 óta számos európai uniós finanszírozással történő fejlesztés valósult meg a városban. A fejlesztések összértéke több mint 10 milliárd forint. Az alábbiakban a legfontosabbakat szerepeltetjük, és felhívjuk a figyelmet, hogy a szintén európai uniós, úgynevezett CLLD-Gyöngyös-Mátra értékeit egy külön aloldalon mutatjuk be.

.

CLLD – Gyöngyös-Mátra Értékei

Az EU-s projekteken belül külön szekcióban mutatjuk be az ún. CLLD-Gyöngyös-Mátra értékei projektet, mivel az – több mint 20 alprojekttel – megmozgatta a civil szférát is

.

Tervezés alatt álló EU-s projektek

Az alábbiakban azokat az EU-s projekteket mutatjuk be, amelyek még a tervezés szakaszaiban járnak.

.

Hazánk és az Európai Unió

Az Európai Unió (EU) egyik alapeleme a szolidaritás és emiatt a kevésbé fejlett európai országok, valamint ezen belül régiók támogatása. A támogatások általános célja a gazdasági fejlődés alapjainak megteremtése és ezáltal a felzárkózás elősegítése és gyorsítása.

.

Az európai uniós pályázatok menete

Ebben a bejegyzésben az európai uniós pályázatok általános jellemzőit mutatjuk be, tehát nem a konkrét és megvalósuló (vagy más megvalósult) projekteket. Általánosságban elmondható, hogy a pályázás, majd a megvalósítás menete nagyon szigorúan szabályozott, ugyanakkor az EU-s projektek Gyöngyös (és általában hazánk) fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulnak.