ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Ha nem vár csomagot, ne nyissa meg a Magyar Posta nevében érkező levelet!

2021. 10. 19. Hírek

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót ad ki a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó kéretlen, adathalász tartalmú üzenetekkel kapcsolatban.

Az NBSZ NKI információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített, ún. adathalász levelek terjedésével kapcsolatban. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás.

A káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületeket az arculati elemek ─ például logók, színek, tipográfiai jellemzők ─ lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

Az NBSZ NKI javaslatai az adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

• Soha ne kattintson az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra! Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!

• Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

• Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájl). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!

• Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, erről haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be az NBSZ NKI csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címén.

Tekintse meg az NBSZ NKI „E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről.

Kiemelt tartalmak