Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Gyöngyös idén is csatlakozik a Föld órájához

2022. 03. 25. Hírek | Környezet

Idén is lekapcsolják a világítást egy órára Gyöngyös Fő terén a Föld órája akció keretében. Az egyórás sötétséget kihasználva csillagászok várják majd az érdeklődőket távcsövekkel.

A Föld órája továbbra is az egyik legsikeresebb világméretű akció, melyről évről évre egyre többen értesülnek, és amelyhez egyre többen csatlakoznak. Célja a figyelemfelhívás a környezetszennyezés, a túlfogyasztás és a természet túlzott kizsákmányolása okozta problémákra, a felelősségvállalás szükségességére, arra, hogy mindannyian tudunk tenni a fenntartható jövő érdekében.

Az akció keretében világszerte lekapcsolják egy órára a fölösleges világítást, a mozgalom célja azonban messze túlmutat az egyórás energiamegtakarításon. A villanyoltás szimbolikus cselekedet, figyelemfelhívás egyrészt a túlfogyasztás negatív következményeire, a klímaváltozás egyre érzékelhetőbb hatásaira, a véges természeti erőforrásokra, másrészt arra, hogy a probléma megoldása közös szerepvállalást igényel, hogy mindennapi szokásainkkal tevékeny részesei vagyunk a globális folyamatoknak.

Az ausztrál WWF kezdeményezésére 2006-ban Sydney városából indult akcióhoz ma már közel 200 ország csatlakozik, emberek milliárdjait mozgósítja ez a civil kezdeményezés, egyre növekvő számú helyszínen fejezik ki látványos villanyoltással a résztvevők a környezetük iránt érzett aggodalmat és tenni akarást.

Gyöngyös városa idén is csatlakozott a jelképes, közös villanyoltáshoz, mivel egyetért annak céljaival, és felelősséget érez szűkebb és tágabb környezetünk, a fenntartható jövő iránt. 2022. március 26-án, szombaton 20:30 és 21:30 között kialszik a Fő tér dísz- és közvilágítása, a Szent Bertalan-templom, a zeneiskola és a Szent Korona Ház díszvilágítása. A Praesepe Csillagászkör idén is várja a Fő téren azokat, akik a Föld óráját a csillagok tanulmányozásával szeretnék tölteni.

A Föld órája akció hazai szervezője a WWF Magyarország. Az akciót támogatók a https://wwf.hu/cselekedj/foldoraja.hu weboldalon tudnak regisztrálni, a szervezők a regisztrációk alapján mérik fel azok számát, akik kinyilvánítják elkötelezettségüket a Föld jövője iránt. Arra buzdítunk minden gyöngyösi lakost, közösséget és vállalkozást, hogy csatlakozzon a világméretű civil környezetvédelmi akcióhoz, és mindennapi szokásainak apró, tudatos változtatásával ne csak ebben az egy órában, hanem minden nap óvja bolygónkat.

Kiemelt tartalmak