Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Megválasztották a város legújabb díszpolgárait

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 03. 25. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 03. 30. 14:02

A díszpolgári címek odaítéléséről is döntött márciusi ülésén a város képviselő-testülete. A város legrangosabb kitüntetését, a Pro Civitate díjat idén Molnár Katalin és Mihalik József veheti át. A grémium számos egyéb döntést is meghozott a csütörtöki tanácskozáson.

45 millió forintból újítják fel a városi utakat idén

A grémium jóváhagyta a burkolatjavítási feladatokról szóló szerződés megkötését. A feladatokat elvégző társaságot az önkormányzat felhívás útján választotta ki. Útkarbantartásra – kátyúzásra, útfelújításra, táblák kihelyezésére, útburkolati jelek festésére – a város költségvetése az idei évre összesen 45 millió forintos keretet tartalmaz.

Támogatásokról döntöttek

A képviselők támogatásokról is döntöttek. Hat, a városi létesítmények igénybevétele után tao-forrásból bérleti díjat fizető sportegyesület számára térítik meg a kifizetett bérleti díj 50 %-át. A hat egyesületnek összesen 14 és fél millió forint támogatást fogadott el a grémium. Három művészeti alapítvány támogatásáról is határozott a testület, amely polgármesteri és képviselői keretek terhére összesen 350 ezer forinttal járul hozzá a Muzsikál az Erdő rendezvényének megszervezéséhez, a Musica Mansueta 35 éves jubileumi koncertjéhez, illetve a Pátzay János zeneiskola regionális énekversenyének lebonyolításához.

Csökken az idegenforgalmi adó mértéke

A képviselő-testület döntése szerint május elsejétől csökken az idegenforgalmi adó mértéke a magánszálláshelyeken, ahol 400 forintot kell majd fizetni vendégéjszakánként. A többi szálláshelyen az adómérték nem változik. A döntéssel az alacsony jövedelmű vendégek terheit kívánta mérsékelni a testület.

Többletforrás és közbeszerzés

A képviselő-testület mintegy 30 millió forint többletforrást biztosított az Aktív ház sport- és szabadidőközpont kialakításához és a környező területek rehabilitációjához. A többlettámogatásból egyebek mellett olyan útépítéseket hajtanak végre, amelyek kapcsolatot teremtenek a már meglévő létesítmények és a felépülő Aktív ház között, és jelentősen enyhítik majd a környék parkolási nehézségeit. Arról is döntöttek a képviselők, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki a parkfenntartási feladatokra a 2024 végéig tartó időszakra.

Katasztrófavédelmi beszámoló

A képviselők meghallgatták és elfogadták a Katasztrófavédelem beszámolóját a város tűz- és katasztrófavédelmi helyzetéről. A dokumentumot bemutató Zólyomi Géza ezredes, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nem csak a 2021-es működésükről szóló tájékoztatót ismertette, hanem az ukrajnai menekültek ellátásának körülményeiről is beszámolt a grémium előtt. Mint elmondta, a Kócsag úti kollégiumba mintegy 140 menekült érkezett, akiknek a Katasztrófavédelem szervezi az ellátását. A létszám dinamikusan változik, de nagyságrendje állandó – ismertette az ezredes.

A tűzvédelmi beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy 2021-ben a Verseny utcai gázrobbanáson és az egyik Szurdokpart úti üzemben kialakult ammóniaszivárgáson kívül kiemelkedő esemény nem történt, a 48 település védelmét ellátó gyöngyösi tűzoltók 182 esetben vonultak tűzesetekhez, és 143 műszaki mentésben működtek közre. Mivel az új tűzoltólaktanya átadása óta a koronavírus-járvány miatt a parancsnok nem tudott személyesen találkozni a képviselő-testület tagjaival, ezért Zólyomi Géza most mondott köszönetet az önkormányzatnak az ország jelenleg legmodernebb laktanyájának felépítéséhez nyújtott segítségért.

Elismerésekről döntöttek

A grémium döntött Gyöngyös város legrangosabb elismerése, a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate kitüntetés odaítéléséről. A díjat idén Mihalik Józsefnek és Molnár Katalinnak ítélte a képviselők többsége.

Molnár Katalin, a gyöngyösi Líra könyvesbolt vezetője idén kettős jubileumot ünnepel: ebben az évben tölti be hetvenedik életévét, és ötven éve dolgozik a város kultúrájáért. Molnár Katalin húsz éve szervez író-olvasó találkozókat a városban, hívó szavára az elmúlt évtizedekben olyan irodalmi óriások látogattak Gyöngyösre, mint Spiró György, Parti Nagy Lajos vagy Grecsó Krisztián, de elhozta a városba Tolvaly Ferencet, Alföldi Róbertet, Friderikusz Sándort, Nyári Krisztiánt, Schaffer Erzsébetet, Dragomán Györgyöt és Szabó T. Annát is.

Mihalik József, a Mátra Honvéd Kaszinó igazgatója katonaként került Gyöngyösre, 1996-ban alezredesként szerelt le. Nyugállományba helyezését követően a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesületet vezette, széles körű kapcsolatokat épített ki a város civil szervezeteivel, az önkormányzattal, és nagy aktivitással segítette a honvédelem érdekében működő szervezetek munkáját. A Mátra Honvéd Kaszinó számos civil egyesületnek, amatőr kulturális szervezetnek ad otthont, de kezdeményezője volt számos gyöngyösi emléktábla felállításának, és aktívan ápolja a város történeti hagyományait.

A képviselő-testület felterjesztéssel élt a Heves Megyei Közgyűlés felé a Heves Megyei Családokért Díj odaítélésére. A grémium a Vachott Sándor Könyvtár, Kiállítóhely és Muzeális Gyűjteményt terjesztette fel a kitüntetésre.

Példaértékű munka a könyvtárban

A képviselők elfogadták a Vachott Sándor Városi Könyvtár működéséről szóló beszámolót. A 2021-ben minősített könyvtár címet elnyert bibliotéka Hermann Lipót gyűjteménynek és a Huszár Lajos Éremtárnak is otthont ad, nemrégiben nyílt meg a Bálint Gazda Emlékterem, és országos médiavisszhangot keltő közösségimédia-tevékenységet folytat, valamint számos terve van szolgáltatásai színvonalának emelésére.

Kiemelt tartalmak