Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Emlékkő tiszteleg Dr. Bálint György előtt

2022. 07. 26. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 09. 12:22

A növényeknek lelke van- Bálint Gyuri bácsi kedvenc mondása szerepel azon a gyöngyössolymosi kőbányából kitermelt, majd megmunkált sziklán, melyet ünnepélyes keretek között lepleztek le a Mátra Múzeum kertjében.

Az emlékkő, a Dr. Bálint György 101. születésnapjára, 2019. júliusában ültetett, házi berkenyefa mellett kapott helyet. A rendezvényen részt vett Récsey Antónia Dr. Bálint György özvegye is, aki elmondta, hogy Bálint Gazda 2020-as halálát követően már csak egy dolga maradt, hogy fenntartsa az emlékét és minél több fiatallal megismertesse, mert mint ahogy ő mondta “Gyurkó nagy betűkkel volt ember, a szakmájában, a szegények szeretetében és segítésében.

Az ünnepségen elhangzott Kelemen Márta előadásában Bálint Gazda legkedveltebb verse, József Attilától a Kertész leszek, majd Kárpáti István alpolgármester mondta el gondolatait.

A városvezető felidézte, hogy gyermekkorában úgy látta Bálint Gazdát, mint egy idős, bölcs öregembert, aki megannyi érdekes dolgot tudott mesélni a kertekről. Majd teltek az évek, évtizedek Bálint Gazda pedig rendületlenül tette a dolgát, megmaradva örök entitánsként.
Kárpáti István hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak emlékezzünk Bálint Gazdára, hanem ünnepeljük a sikereit, hiszen akkor és most is igazi példakép mindenki számára. Fontosnak nevezte, hogy a civilek, egyesületek és az önkormányzat is minél több alkalommal hívja fel a társadalom és elsősorban a fiatalok figyelmét Bálint György munkásságára. Hiszen az ő életútja olyan tartalmas volt, hogy megéri vele foglalkozni. Fontos, hogy Bálint Gazda mentalitása, szabadság- és természetkedvelő szellemisége tovább éljen a fiatal generációban is- tette hozzá

Az emlékkő ötletét Gyöngyös Város Barátainak Köre karolta fel még 2020-ban, azonban a koronavírus járvány miatt nem lehetett méltóképp felavatni, egészen mostanáig. Így ezentúl Dr. Bálint György emlékét, -aki Gyöngyös szülöttje, a város díszpolgára és a Baráti Kör alapító tagja- immár a Vachott Sándor Városi Könyvtárban létrehozott emlékszoba, az Orczy- kertben egy házi berkenyefa és egy emlékkő is őrzi.

További fotók az eseményről MEGTEKINTHETŐEK ITT

Kiemelt tartalmak