Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Azokra emlékezünk, akik életüket adták a hazáért

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 29. Hírek

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe. Ez a több mint százéves jogszabály mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni.

Az első világégést követően alakult meg a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt.

Az 1917-ben törvénybe iktatott emléknapot 1945-től, a kommunista időszakban, nem tartották meg. Leghamarabb csak a rendszerváltás után lehetett újra szervezett formában is megemlékezni az elesett magyar katonákra, majd egy 2001-ben elfogadott törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Gyöngyösön több köztéri emlékmű és a temetőkben katonasírok állítanak emléket a magyar hősöknek. Legutóbb a város középső temetőjében civil összefogás révén újultak meg a hadisírok.

Kiemelt tartalmak