Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Irtja a szúnyogokat a katasztrófavédelem

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 31. Hírek

A csapadékos és viszonylag meleg időjárás kedvezett a szúnyogoknak. A vérszívók gyérítése a katasztrófavédelem koordinálásával április végén elkezdődött, és várhatóan augusztus végéig tart. Megyénkben a Tisza-tó környékét érinti a szúnyogirtás, melyre a tervek szerint ezen a héten kerül sor. Gyöngyösön előreláthatóan június elején még nem lesz ilyen jellegű beavatkozás, de érdemes lesz figyelni a katasztrófavédelem weboldalát, hiszen ott teszik közzé hetente, hogy éppen hol, mikor és milyen eljárással végzik majd a gyérítést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Gyöngyösi TV-nek elmondta, van egy a természetben is előforduló talajlakó baktérium, amely fehérjét termel, és ezt a fehérjét tartalmazó készítményt juttatják el a szakemberek a szúnyogok tenyésző helyein a vízbe. Ezt a fehérjét a szúnyoglárvák elfogyasztják, és elpusztulnak tőle. Ez semmilyen más élőlényen nem okoz semmilyen problémát, kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

Mukics Dániel hozzátette, országszerte rovarszakértők elemzik mind a lárvák tenyésző helyein, tehát a természetes vizekben a lárvák számát és fejlettségi állapotát, mind pedig a kifejlett szúnyogok számát, ezért maximum egy, másfél héttel előre lehet megmondani, hogy mikor, hol, milyen eljárással lesz szúnyoggyérítés.

A sikeres szúnyoggyérítéshez mi is hozzájárulhatunk, ha a kaspók, madáritatók, esővízgyűjtő hordók, tartályok vízét gyakran cseréljük, vagy szúnyoghálóval lefedjük, hiszen magánterületen ezekben telepszenek meg leggyakrabban. Egy deciliter vízben pedig akár százezer szúnyoglárva is kifejlődhet.

Kiemelt tartalmak