Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

“Adják vissza a pénzünket!”

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2022. 02. 25. Hírek

Nyilatkozatot fogadott el Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének többsége a grémium legutóbbi ülésén. A Kárpáti István alpolgármester által “Adják vissza a pénzünket” címmel előterjesztett dokumentumban arra kérik a kormányt, ne vonjon el további forrásokat az önkormányzatoktól, és teljes mértékben, megkötés nélkül kompenzálja a településeket az elmúlt években elvont adók összegével.

A nyilatkozat szövege a következő:

Az elmúlt idők legnagyobb kihívását a koronavírus-járványhelyzet okozta a magyar települések és az önkormányzatok számára.

A gazdasági visszaesés 2020-ban jelentős volt, ugyanakkor 2021-ben már bővült a magyar gazdaság, amellett, hogy a kormány komoly összegeket fordított különböző területekre, részben az államháztartási hiány növelése árán is.

2020-ban a kormány a gépjárműadó önkormányzatokat megillető részét egyik napról a másikra teljes egészében átirányította a központi költségvetésbe és ezt a gyakorlatot megtartotta a következő években is – csak emiatt kb. 300 millió forintos veszteség érte a gyöngyösi önkormányzatot 2020-2022 között.

2021-től a kormány a kis-és közepes vállalkozások iparűzési adóját felére mérsékelte, mellyel újabb lék keletkezett a városi költségvetésen, ezzel 2021-ben és 2022-ben összességében kb. 600 millió forint kiesés érte a gyöngyösi önkormányzatot.

A fentieken túl számos egyéb elvonás is érte városunkat, vagy olyan intézkedés, amely szintén pénzügyi kiesést okozott.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járványhelyzet Magyarország teljes gazdaságára hatással volt, viszont arra kérjük Magyarország Kormányát, hogy a továbbiakban ne vonjon el bevételeket az önkormányzatoktól, hanem éppen ellenkezőleg, az elmúlt években elvett forrásokat, különösen a gépjárműadóból származó bevételt adja vissza, emellett a kis-és közepes vállalkozások iparűzési adójának felezése miatti önkormányzati bevételkiesést teljes mértékben, megkötés nélkül kompenzálja az önkormányzatok számára, köztük a gyöngyösi önkormányzat számára is, hogy a gyöngyösi lakosság érdekében a korábbi színvonalon tudjuk ellátni a feladatainkat!

Gyöngyös, 2021. 02. 24.

Kiemelt tartalmak