ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

A segítség csendben érkezik, a bírálat hangosan

2022. 03. 23. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 03. 29. 13:39

Több tucatnyian nyújtottak már segítséget a gyöngyösi önkormányzatnak a befogadott ukrán menekültek ellátásában.

Mint arról korábban többször is hírt adtunk, az orosz-ukrán háború kitörésének másnapján a gyöngyösi önkormányzat nevében Hiesz György polgármester levélben kereste meg a munkácsi testvérterület vezetőit, hogy felajánlja a város tulajdonában lévő szálláshelyeket kárpátaljai menekültek számára. Azóta változó létszámban, de folyamatosan jelen vannak az önkormányzati szálláshelyeken az Ukrajna különböző részeiről érkező menekültek, akiknek az ellátásához már több tucat gyöngyösi nyújtott segítséget.

A gyöngyösi önkormányzat a menekültek érdekeit is szem előtt tartva a nyilvánosság minimális bevonásával teszi a dolgát, mégis van, aki az egyik közösségi oldalon bírálja a várost, fontoskodónak nevezve a menekültek ellátásában résztvevőket. Értetlenül állunk a bírálat előtt, hiszen az önkormányzat mindent megtesz, amit lehetőségei és hatáskörei megengednek ebben a helyzetben.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy a Kócsag utcai kollégiumban a Katasztrófavédelem által elszállásolt menekültekről az önkormányzat csupán egyszeri tájékoztatást kapott, az ottani körülményekre, ellátásra a városnak nincs hatása, az központi, kormányzati intézkedés szerint történik.

A gyöngyösi önkormányzat a menekültek befogadásán túl a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével egyéb módon is segíti a háború sújtotta ország lakóit. A napokban 50 ágyneműgarnitúrát indítunk majd útnak Kárpátaljára, Császlócra ahol a kijevi árvaházból kimenekített gyerekeket fogadták be.

Az önkormányzati szálláshelyeken befogadott menekültek ellátásához továbbra is fogadjuk az adományokat hivatali időben a városháza portáján (Fő tér 13.) Ha segíteni szeretne, kérjük, a következő termékekkel tegye:

  • tartós élelmiszerek,
  • zöldség, gyümölcs,
  • mosószer,
  • fertőtlenítőszer,
  • tisztálkódszerek, egészségügyi papír,
  • gyerekjátékok

Amennyiben pénzadománnyal kíván segíteni, az önkormányzat elkülönített számlaszámára utalva megteheti: 12001008-01519125-02700003. Kérjük, a közleményben tüntesse fel, hogy „Kárpátaljai menekültek”.

Kiemelt tartalmak