Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A megyében csak Gyöngyösön lesz 24 órás orvosi ügyelet júniusig

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 30. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 05. 06. 14:10

Civil szervezetek, alapítványok és polgárőrségek támogatásokról, fejlesztésekről és kitüntetések odaítéléséről is döntött a város képviselő-testülete áprilisban.

Május végéig marad a 24 órás orvosi ügyelet

Hiesz György polgármester május 31-ig meghosszabbította a 24 órás gyöngyösi orvosi ügyelet működését, igaz, a szolgáltatás biztosításához anyagi támogatást eddig még nem kapott a város az azt szorgalmazók részéről.
Június 1-jétől a megye minden más településéhez hasonlóan Gyöngyösön is 16 órás orvosi ügyelet látja majd el a betegeket. Ahogyan az ország csaknem minden településén, Gyöngyösön is délután 4 és reggel 8 óra között vehetik majd igénybe az ügyeleti orvosi ellátást. A 24 órás ügyelet csak hétvégén és ünnepnapokon lesz biztosított.
Azt a többletforrást, amit a város a 16 órás szolgáltatás finanszírozásához kap a központi költségvetésből, júniustól az ügyeletet segítő ápolók és technikai munkatársak béremelésére fordítják.

Az Andezit Kft. kátyúzhat a városban

Az önkormányzat által útkarbantartási és kátyúzási feladatokra kiírt pályázatra jelentkezők közül az Andezit Kft.-t választotta a testület a burkolatjavítási munkák elvégzésére. Az idei költségvetésből Gyöngyösön 33 millió, Mátrafüreden pedig 4 és fél millió forint jut az önkormányzat által kezelt utak karbantartására.

Megújulhat a bölcsőde konyhája és két orvosi rendelő

Pályázati támogatással újulhat meg a Jeruzsálem Úti Bölcsőde konyhája, amynnyiben a pályázat sikeres lesz. Ehhez az önkormányzat biztosítja a több mint 40 millió forintos beruházás költségének felét. A korszerűsítés érintené az elektromos hálózatot és berendezéseket, a vizesblokkokat, valamint fedezné a külső és belső szakipari munkákat.

Szintén 50 százalékos támogatottságú hazai pályázat segítheti az Olimpia úton két felnőtt háziorvosi körzet rendelőjének korszerűsítését. A beruházás költsége meghaladja a 38 millió forintot, melyhez az önrészt, több mint 19 millió forintot, az önkormányzat biztosít.

Javultak a rendőrségi mutatók

Az áprilisi napirendi pontok között szerepelt a helyi polgárőrségek és a városrendészet tevékenységéről szóló beszámolók elfogadása, valamint a Gyöngyösi Rendőrkapitányság tájékoztatója a tavalyi év közrend-közbiztonsági helyzetéről. Ez utóbbiból kiderült, hogy Gyöngyösön az előző évhez képest 2020-ban csökkent a regisztrált bűncselekmények és a súlyos sérülést okozó közúti közlekedési balesetek száma, valamint jóval kevesebb tulajdon elleni szabálysértési eljárást kellett indítani. A beszámolóból az is kiderült, hogy az elmúlt évben jelentősen javult a rendőrség és a városrendészet együttműködése.

A rendvédelmi szervek és a polgárőrségek vezetői által írásban tett jelentésüket személyesen is ismertetik majd a képviselő-testület előtt, miután lehetőség lesz arra, hogy a grémium ismét ülésezzen.

Támogatják a polgárőrségeket

Az önkormányzat kétmillió forintos támogatást biztosít az idei költségvetésből a városban működő polgárőr szervezeteknek működésük, tevékenységük megsegítésére. A támogatásra május 20-ig lehet pályázni. Az elnyert összeget egyebek között olyan meghatározott tevékenységek ellátásához szükséges költségek finanszírozására fordíthatják mint a rendezvényhelyszínek biztosítása, a polgárőrség feladataival összefüggő oktatási tevékenységek megszervezése vagy formaruha beszerzése. A kiemelt támogatást az is indokolta, hogy az elmúlt egy évben a covid miatt bevezetett veszélyhelyzet okán az önkormányzat többször is kérte a polgárőrszervezetek segítségét.

Pályázhatnak a nyugdíjas szervezetek

Támogatást biztosít az önkormányzat a városi nyugdíjas szervezeteknek is működésük, tevékenységük és programjaik anyagi finanszírozására. Az idén erre a célra rendelkezésre álló másfél millió forintból olyan szabadidős tevékenységekre is költhetnek a szervezetek, melyekre a járvány miatt eddig nem volt lehetőségük, de a támogatás felhasználható a nyugdíjas szervezetek egymás közötti kapcsolattartására is. A pályázatokat május 20-ig lehet benyújtani.

Alapítványoknak is segít a város

Idén 580 ezer forint jut a város költségvetéséből a vezetői és a képviselői keretek terhére a Muzsikál az Erdő Alapítvány, a Berze Iskolafejlesztési Alapítvány, a Dobó-kocka Egészséges Óvodásokért Alapítvány, az Alapítvány a Dobó Utcai Bölcsőde Gyermekeiért, a Boldog Gyermekkor Alapítvány, az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány és a Vadas Jenő Alapítvány támogatására.

Pedagógusokat jutalmaznak

Döntés született arról, hogy idén kiket illet meg a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa elismerés. A díjat Dely Zoltánné, a Fecske Úti Tagóvoda nyugalmazott óvónője, Oroszi Hajnalka, az Egressy Béni Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezető-helyettese, valamint Molnár Tamás, a Berze Nagy János Gimnázium tanára veheti majd át a városi ünnepségen.

Helyi támogatást kaptak

Áprilisban két fiatal pár fordult helyi támogatási kérelemmel az önkormányzathoz. Kérésüket méltányolta a polgármester, így mindkét kérelmező 500 ezer forint kamatmentes és 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyet lakhatási körülményeik megteremtésére fordíthatnak.

Lakáscsere: hogy mindenki jól járjon

Az új lakásrendelet értelmében az önkormányzat arra ösztönzi a városi bérlakásokban élőket, hogy igényjogosultságuknak megfelelő nagyságú ingatlanokban lakjanak. Ennek jegyében méltányoltak három lakáscsere iránti kérelmet is. A lakáscsere anyagi megtakarítást is jelent azoknak a bérlőknek, akiknek kisebb ingatlanra van szükségük, és kényelmesebb lakhatást tesz lehetővé azoknak a kisgyermekes családoknak, akik nagyobb lakásra tartanának igényt. A lakáscsere-szándékok továbbra is elsőbbséget élveznek az ingatlant igénylők esetében.

Áprilisban is segítettek a városvezetők

A városvezetők önként határoztak úgy, hogy minden hónapban magánemberként felajánlanak valamilyen nemes érdekében 20-20 ezer forintot leadózott jövedelmükből. A tisztségviselők áprilisban egy olyan gyöngyösi óvodás autista kisfiúnak nyújtottak segítséget, akit az édesanyja egyedül nevel.

Két vállalkozás kért segítséget

Két helyi kkv-szektorhoz tartozó vállalkozás fordult segítségért az önkormányzathoz, miután a koronavírus-járvány jelentős anyagi nehézséget okozott számukra. A város által létrehozott Covid Segélyalapból márciusban a Gyöngyösi Állatkert kapott támogatást, az áprilisi döntés értelmében 250-250 ezer forintos anyagi segítségben részesül a Kulacs Bisztró Kft. és a Mátra Fitness Kft.

Megújul a szennyvízhálózat

A víziközmű használati díj terhére több mint 180 millió forintból kezdődhet el a mátrai szennyvízhálózat egyes szakaszainak felújítása Mátrafüred és Sástó között, valamint a mátrafüredi végátemelő korszerűsítése. A költségeket az önkormányzat a Heves Megyei Vízműtől Zrt.-nek bérbe adott létesítményekből befolyt bérletidíjból fedezi.
A korszerűsítésre azért van szükség, mert az 1950-es években készült mátrai szennyvízhálózat nagyon rossz állapotban van, emiatt gyakori volt az üzemzavar.

Kiemelt tartalmak