Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Várhatóan visszavonják a magánszemélyeket érintő adóemeléseket

2023. 01. 19. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 01. 25. 15:46

Már jövő héten dönthet a képviselő-testület a magánszemélyeket érintő helyi adók emelésének visszavonásáról – mondta sajtótájékoztatón Hiesz György polgármester.

Még novemberi ülésén döntött a képviselő-testület a helyi adók 2023-as mértékéről. A drasztikus energiaár-emelkedések miatt nyolc év után a helyi adók emeléséről határozott a grémium, amely a vállalkozásokat érintő építményadó és idegenforgalmi adó mellett a magánszemélyek kommunális adóját és a garázsok után fizetendő építményadó mértékét is a 2022-esnél magasabban határozta meg.

A képviselő-testület ugyanakkor azzal a kiegészítéssel fogadta el a helyi adókról szóló 2023-as rendeletét, hogy amennyiben a kormány kompenzálja az energiahordozók drágulása miatt adódó önkormányzati többletköltségeket, akkor a lakosságot érintő terheket év közben csökkenti.

Hiesz György polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be róla, hogy a napokban megérkezett a tavaly év végén az önkormányzat számára megítélt 380 millió forintos állami kompenzációról szóló döntés hivatalos értesítése, amely szerint az önkormányzat 12 havi egyenlő részletben jut hozzá a támogatáshoz. A városvezető azt is közölte: korábbi döntésüknek megfelelően az egy hét múlva esedékes következő képviselő-testületi ülésen a magánszemélyeket érintő kommunális adó és építményadó mértékének visszaállításáról szóló előterjesztés kerül majd a grémium elé, amely így visszaállíthatja a 2022-es adómértéket a magánszemélyeket terhelő adók esetében.

Hiesz György egy másik kedvező változásról is beszámolt a sajtótájékoztatón: a kormány döntésével az önkormányzat lehetőséget kapott rá, hogy legfeljebb 40 százalékos mértékig alulvételezze a korábban lekötött gázmennyiséget, vagyis nem állhat elő az az anomália, hogy az önkormányzat hiába takarékoskodik a gázfelhasználással, végül mégis a teljes lekötött mennyiség árát ki kell fizetnie a szolgáltatónak.

A polgármester azt mondta: az energiatakarékossági intézkedések az első adatok szerint működnek, de jelenleg is zajlik azok hatásának pontos felmérése, így hamarosan pontos adataik lesznek róla, hogy szükség lesz-e újabb intézkedések bevezetésére, vagy a jelenlegiek fenntartására.

Kiemelt tartalmak