ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Újabb zsaroló hangvételű e-mailek terjednek a neten

2021. 05. 05. Hírek

Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A magyar nyelvű e-mailek miatt riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt. A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt.

Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

A zsaroló leveleket a SPAM-szűrők sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket. A mostani esetben a levelek tárgya: „Hackerek hozzáférést szereztek a készülékéhez. Ellenőrízze adatait AZONNAL!”, valamint a levelekben szereplő Bitcoin-számla száma „1GufcqD5AWADhXsjRjwQxB95Yex4Dc34b1” is azonos.

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

A zsarolólevelek ismertetőjegyei

Zsarolólevelekkel kapcsolatban további információk találhatóak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján:

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/tudnivalok-a-sextortion-zsarololevelekrol
https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/tajekoztatas-keretlen-level-utjan-terjedo-zsarolo-levelekrol/

Kiemelt tartalmak