ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Újabb zsaroló hangvételű e-mailek terjednek a neten

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 05. Hírek

Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A magyar nyelvű e-mailek miatt riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

A levelek szövegezése azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt. A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt.

Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő.

A zsaroló leveleket a SPAM-szűrők sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket. A mostani esetben a levelek tárgya: „Hackerek hozzáférést szereztek a készülékéhez. Ellenőrízze adatait AZONNAL!”, valamint a levelekben szereplő Bitcoin-számla száma „1GufcqD5AWADhXsjRjwQxB95Yex4Dc34b1” is azonos.

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

A zsarolólevelek ismertetőjegyei

Zsarolólevelekkel kapcsolatban további információk találhatóak a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján:

https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/tudnivalok-a-sextortion-zsarololevelekrol
https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/tajekoztatas-keretlen-level-utjan-terjedo-zsarolo-levelekrol/

Kiemelt tartalmak