ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Részvételi költségvetés – Gyöngyösön is!

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 05. 06. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 05. 14. 10:39

Gyöngyös idén csatlakozik azon településekhez, amelyek bevezetik a részvételi költségvetés intézményét. A projekt lényege, hogy az önkormányzat elkülönített egy összeget, amelyet úgy fog elkölteni, ahogy arról a lakosok szavazás útján döntenek.

A Részvételi Költségvetés külön aloldala:

RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS

A részvételi költségvetés először a brazil Porto Alegre városában indult el, mára pedig a világ több ezer településén működő intézmény, melynek lényege, hogy az adott település költségvetésének egy adott részéről a lakosság közvetlenül dönthet. Közép-Európában is számos helyen megtalálhatjuk ezt az intézményt, így pl. Kolozsváron is, de a részvételi költségvetés régiós fellegvára mindenképp Lengyelország. Magyarországon az „első fecske” Kispest volt 2016-ban, majd 2019 után számos más – főleg budapesti – önkormányzat vezette, vagy éppen vezeti be, ahogyan idén Gyöngyös önkormányzata is – a 2019-es választási programnak megfelelően.

A városi költségvetésnek sokféle szempontnak, jogszabálynak kell megfelelnie, és ezen kereteken belül a képviselő-testület igyekszik a lakosság legnagyobb megelégedésére kidolgozni azt. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy számos egyéb hasznos és megvalósítható ötlet is lehet. A részvételi költségvetés ezeknek ad teret, és egyben nyújt lehetőséget arra, hogy mindezekről maga a lakosság dönthessen.

A projekt nem titkolt célja az is, hogy szeretnénk, ha a lakosság megismerné a költségvetési tervezés témakörét, az egyes beruházásokhoz szükséges erőforrások nagyságrendjét is. Hisszük, hogy a folyamatban való részvétel mindenképp erősítheti a helyi demokráciát és színesítheti a városi közéletet.

 1. Javaslattétel – Bárki küldhet javaslatot, akár többet is, papíralapon és online is. Fontos, hogy:
  • A javaslatok az önkormányzat hatáskörébe tartozzanak. Egy javaslat lehet bármilyen jó, nem lehet megvalósítani, ha az önkormányzatnak nincs hozzá megfelelő jogköre.
  • Egy javaslat 200 ezer és 2 millió forint közé eső összegből megvalósítható legyen. Ennek oka, hogy több ötlet is megvalósulhasson, azonban az sem jó, ha túlzottan szétaprózódik a keret.
  • Olyan javaslatok valósuljanak meg, amelyeknek a következő években számottevő fenntartási költsége nincs.
  • Egy javaslat, illetve annak a megvalósulása ne egy-egy szűk csoport, hanem a városi közösség hasznára váljon.
 2. Szűrés – Csak technikai jellegű, a fenti kritériumok alapján.
 3. Szavazás – A lakosság szavazással dönt, a legtöbb szavazatot elnyert javaslatokat pedig az önkormányzat valósítja meg. Minden lakos három-három projektre szavazhat.

Az idei egy kísérleti év! Magával a projekttel kapcsolatban is várjuk az észrevételeket, hogy a későbbi években azokat beépítve még inkább közösségi legyen a projekt.

Gyöngyös önkormányzata várja azon üzletek és szolgáltatók jelentkezését, akik együttműködő partnerként szívesen csatlakoznának az első gyöngyösi részvételi költségvetés népszerűsítéséhez és sikeréhez azzal, hogy a javaslatok gyűjtéséhez szükséges dobozokat kihelyezik. Csatlakozási szándékukat a karpati.istvan@hivatal.gyongyos.hu e-mail címen várja Kárpáti István alpolgármester.

A projekt menetével és egyéb részletekkel kapcsolatban hamarosan a gyongyos.hu oldalon találnak bővebb tájékoztatókat.

A részvételi költségvetéshez online is leadhatja javaslatait az erre a célra létrehozott aloldalon.

Kiemelt tartalmak