ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Torz képet ad az átlagkeresetről a KSH

2022. 01. 14. Hírek

A KSH szerint Magyarországon bruttó 431 ezer forint volt tavaly októberben az átlagkereset, ám a GKI vezérigazgatója, Molnár László szerint ez az információ torz képet mutat a hazai jövedelmi viszonyokról. A pénzügyi szakember kiemelte: épp a kormány állította azt, hogy kétmillió embernek segít a minimálbér és a garantált bérminimum emelése. Ez pedig azt jelenti, hogy tavaly ennyi embernek nem volt havonta 260, illetve 200ezer forintos bruttó fizetése.

Tavaly novemberben a KSH adatai szerint a bruttó átlagkeresett 431 ezer forint volt Magyarországon az 5 főnél nagyobb vállalatoknál, a költségvetési és a nonprofit szektorban.

A GKI vezérigazgatója szerint évek óta gond van a Statisztikai Hivatal módszertanával, az adatok torzítják a valóságot, hiszen csak az 5 fő feletti cégeket kérdezik meg és kimaradták a részmunkaidőben foglalkoztatottak is.

A KSH adatai szerint 8,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetetek az 1 évvel korábbihoz képest. Mindeközben a bruttó mediánkereset az ország egészében 337 ezer forinton alakult, míg a nettó 224 ezer forint volt. Igazából ez az az összeg, amit az átlagember megkeres, ugyanis az átlagbért több tényező is torzítja.

A KSH által nyilvánosságra hozott adatok azt jelentik, hogy 4 millió 677 ezer foglalkoztatottból legalább kétmillió ember nettó 170 ezer forint körüli összeget keres havonta. Ez még a nettó 224 ezer forintos medián keresetet sem közelíti meg. Miközben minden számítás azt mutatja, hogy az egy főre eső létminimum összege a saját lakásban élők esetében nettó 130 ezer forint körül van.
Ráadásul a pénzügyi szakemberek szerint a tavalyi béremelkedést elvitte az infláció, ami különösen az alacsonyabb jövedelműeket érinti. Az árfolyamromlás is azt mutatja, hogy a dolgozók nagy része vesztes lesz, és a dolgozó felső 10 százalékának jövedelmi előnye fog fokozódni az inflációval.


Tavaly év közepén még 5 százalék alatt volt az infláció, de októberre már elérte a 6,5 százalékos szintet. Novemberben ennél is magasabbra, 7,4 százalékra kúszott fel a pénzromlás üteme, ami még tovább erodálhatja majd a keresetek növekedését.