ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Történelmi megemlékezések Gyöngyösről – a Kernács-ház

2022. 03. 26. Hírek | Színes

A Mátra Művelődési Központ történelmi rovatában ezúttal a Kernács-házról és annak történetéről olvashatnak.

Az 1917-es gyöngyösi tűzvész után a károsultaknak 15 év adómentességet ígértek, ha a lakásukat 1923. december 31-ig lakható állapotba hozzák. Az újjáépítés koncepcióját Walder Gyula fogalmazta meg, és azt a kikötést tette, hogy a felépülő lakásoknak tükrözniük kell a korábbi városkép XVIII. század végi stílusát. Ennek szellemében épült meg a Kernács-ház is.

Kernács János gyöngyösi lakos országszerte ismert és tisztelt cipész volt. Hanisz Imre téri házát Mohácsi László tervezte, a Gyöngyösi Kereskedelmi és Hitelbank Rt. északi szomszédságában.

Az eredeti tervekben egy szálloda és étterem építésére kért engedélyt, azonban a tervek nem valósultak meg. Az épület alatt pezsgő-, sör- és borospince kialakítását tervezte.

Az elképzelésekkel ellentétben az épület földszintjén nem szálloda és étterem nyílt, hanem a Gyöngyösi Kereskedelmi és Hitelbank Rt. székháza kapott helyet. Az emeleten Kernács János saját lakásában, 1924. szeptember 24-én megnyitotta saját cipőüzletét. Az üzlet rendkívüli népszerűségnek örvendett, több környező megyéből érkeztek látogatók a cipészhez.

Ma az épület a G&D Kézműves Cukrászda és Pékségnek ad helyet.

Forrás: B. Gál Edit – Gyöngyös városképi alakulása 1917-1937 között
Új fotók: Tihanyi Stella

Kiemelt tartalmak