Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Több a beteg, de nem dőlt meg a szeptemberi csúcs

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 10. 14. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:18

Habár már nem mondható el, hogy Gyöngyösön stagnál a koronavírussal fertőzöttek száma, ennek ellenére az országos és a megyei tendenciával ellenétben jóval kevesebb a járványügyi elkülönítés alatt lévők száma. Október 13-án 21 gyöngyösi fertőzöttet tartottak nyilván. Hiesz György polgármester hangsúlyozta: a fertőzés üteme csak akkor csökkenthető, ha továbbra is következetesen ügyelünk a maszkhasználatra, a fertőtlenítésre és az egymás közti távolság betartására.

Míg a három héttel ezelőtti állapothoz képest országosan csaknem megduplázódott, megyei szinten pedig megháromszorozódott a koronavírussal fertőzöttek száma, addig a szeptember közepi 25 fős csúcs azóta sem dőlt meg Gyöngyösön. A kedvezőbb helyzet megteremtését a másfél hónapja bevezetett helyi korlátozó intézkedések is segítették.

Ahogyan az országos, úgy a városi járványhelyzetre is igaz, hogy főként az iskolások és a fiatalabb korosztály tagjai közül kerül ki a legtöbb beteg, valamint egyre több a fertőzött 40 és az 50 éves korosztály körében.

A polgármesteri hivatal kereskedelmi hatósága – a közterület-felügyelők közreműködésével az elmúlt két hétben 87 vendéglátóegységben és kereskedelmi helyen ellenőrizte a helyes maszkhasználatot. Az ellenőrök továbbra sem tapasztaltak kirívó szabálysértést, a kötelező maszkviselésre vonatkozó szabályokat az üzletben dolgozók minden esetben betartották, és a vásárlókkal szemben is maradéktalanul megkövetelték.  

A polgármesteri hivatal munkatársai ellenőrzik a magánrendezvényeket lebonyolító gyöngyösi szórakozóhelyeket is, ahol szintén kérik és felhívják a figyelmet a kötelezően betartandó szabályokra.
A kereskedelmi ellenőrzések során továbbra is a rendőrségnek van lehetősége szankcionálni a szabályszegőket.

Az önkormányzat továbbra is várja azoknak az időseknek, illetve krónikus betegségben szenvedőknek a jelentkezését, akiknek segítségre van szükségük olyan hétköznapi teendők ellátásában mint a bevásárlás vagy a gyógyszerkiváltás.

Miután a járványterjedés szempontjából az időseket ellátó intézmények lehetnek továbbra is az egyik legkritikusabb fertőzési gócpontok, ezért Gyöngyös önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre a fenntartásában lévő Idősek Bentlakásos Otthonában (IBO).

Hiesz György polgármester elmondta: a pandémiás protokollnak megfelelően néhány nappal ezelőtt az IBO egyik kórházban kezelt gondozottjánál két Covid-tesztet is elvégeztek, mielőtt visszakerült volna az idősotthonba, és a tesz pozitív lett. Ezt követően az intézményben megtettek minden szükséges óvintézkedést. A fertőzött idős ellátott csak akkor térhet vissza az IBO-ba, ha két negatív tesztet produkál.

Kiemelt tartalmak