ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Tesztelő gépet vesz az önkormányzat, elindul a támogató szolgálat

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 03. 23. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:14

Hatan kerültek Gyöngyösön karanténba, fertőzöttről, betegről egyelőre nincs tudomása az önkormányzatnak – közölte Hiesz György polgármester.

Sajtótájékoztatóján bejelentette azt is: az igények figyelembevétele mellett elindítja az önkormányzat az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket támogató szolgálatát. A kezdeményezéshez önkéntesként bárki csatlakozhat.

A szolgálat gondoskodik az érintettek egy heti alapvető élelmiszereinek beszerzéséről, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ munkatársainak bevonásával vállalják az e-receptre felírt gyógyszerek kiváltását, valamint telefonos lelkisegélyszolgálatot is működtetnek, ahol a magányosoknak segítenek.

A szolgáltatásokról – melyeket 24 órán belül teljesítenek majd – a napokban szórólapon is tájékoztatják a lakosságot. Részletes tájékoztatás a gyongyos.hu oldalon lesz elérhető.

Hiesz György polgármester a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet kapcsán tartott hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte és megköszönte az egészségügyben dolgozók áldozatos, emberfeletti munkáját, valamint köszönetet mondott a közszolgálatban, a kereskedelemben és az egyéb kötelező szolgáltatást ellátó ágazatban dolgozók helytállásáért.

Továbbá köszönetét fejezte ki azért, mert a lakosság többsége fegyelmezetten tudomásul vette a vírusfertőzés terjedésének lassítása érdekében bevezetett intézkedéseket.

Hiesz György polgármester elmondta: talán ennek a tudatos magatartásnak is köszönhető, hogy Gyöngyösön sem koronavírussal fertőzöttről, sem betegről nincs tudomásuk. Az elmúlt egy hétben hatan kerültek karanténba fertőzés gyanúja miatt.


Habár az utcákon már kevesebben mozognak, vannak, akik még most sem tartják be a szabályokat. Számukra intő példa lehet, hogy Olaszországban már több mint 5500 halálos áldozata van a koronavírusnak. Közülük az először elhunyt 2003 haláleset kapcsán rögzített statisztikai adatból kiderült, az elhunytak 88 százaléka 70 év fölötti. Azonban Magyarországon az átlag életkor öt-tíz évvel alacsonyabb, ezért nálunk már a hatvanéves korosztály is veszélyben lehet.

Megdöbbentőek az olaszországi adatok. Míg a múlt pénteken 679-en, szombatról vasárnapra 705-en hunytak el. Ez azt jelenti, mintha egyik napról a másikra eltűnne Pálosvörösmart, majd Visonta lakossága.

A polgármester bejelentette: korszerű diagnosztikai gépet vásárol Gyöngyös önkormányzata, amely a koronavírus szűrésére is alkalmas. A tárgyalások ezzel kapcsolatban hétfőn lezárultak, és heteken belül megérkezhet a berendezés.

A 25 millió forintos gépezet költségeinek, és az üzemeltetési díj megosztásának érdekében a polgármester felveszi a kapcsolatot a gyöngyösi térség településvezetőivel is.
A vírustesztelőt a város az egészségügy rendelkezésére bocsájtja.

A polgármester elmondta azt is, habár a múlt héten megrendelőként felfüggesztette a helyijárat-közlekedést Gyöngyösön, a szolgáltató ennek ellenére sem állította le a városi tömegközlekedést. A városvezető döntését azzal indokolta, hogy a buszokat főként a veszélyeztetettek közé tartozó idősek használták.

A volán a továbbiakban munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint üzemelteti a helyijáratokat.

Végezetül a polgármester bejelentette: a gépjárműadókról szóló értesítéseket a postai torlódások miatt csak a hét második felében kézbesítik. Ettől függetlenül az adófizetői kötelezettségnek eleget kell tenni, ám a néhány napos befizetési késedelem miatt az esetleges pótdíjat az önkormányzat elengedi. (korábban írtuk: április 9-ig pótlékmentesen befizethető a gépjárműadó, lehetőség szerint az utalást válasszák!)

Kiemelt tartalmak