Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A koronavírust tesztelő gép egy órán belül eredményt ad

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2020. 03. 24. Covid-19 | Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 19. 18:14

Lezárultak a tárgyalások a koronavírus kimutatására is alkalmas diagnosztikai készülék beszerzésével kapcsolatban, melyet Gyöngyös önkormányzata vásárol meg – jelentette be Hiesz György, Gyöngyös polgármestere kedden, valamint a gépet üzemeltető Clinexpert Gyöngyös Kft. képviseletében dr. Gulyás Dávid közösen megtartott sajtótájékoztatójukon.

A korszerű berendezés rövid határidőn belül érkezik meg Gyöngyösre. A szűrővizsgálatokat egy úgynevezett öt pontból álló orvosi protokollnak megfelelően végzik majd el. Eszerint elsőként a vírusfertőzés gyanújára utaló tüneteket produkáló, főként krónikus betegségben szenvedőket vizsgálják meg, majd az egészségügyi személyzetet, a háziorvosokat, illetve azokat a szociális feladatellátásban munkát teljesítőket szűrik, akik munkájuk során gyakran érintkeznek idős emberekkel.

Hiesz György polgármester hangsúlyozta: a Biomarker Kft.-től megvásárolandó QIAstat-Dx készülék egy korszerű, megbízható, az egészségügyi szakma által is elismert és támogatott tesztgép, amit hazánkban mindössze négy egészségügyi intézményben, a budapesti Honvéd Kórházban, a Sportkórházban, valamint a Nyíregyházi Oktató Kórházban, illetve a Debreceni Egyetem Kórházában használnak.

A polgármester hangsúlyozta: a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetet követően is nagy haszát veszi majd a város a készüléknek, amely további 24 vírus kimutatására alkalmas, és a vizsgálatot követően egy órán belül már eredményt is szolgáltat.

Hiesz György polgármester elmondta: Gyöngyös önkormányzata vállalja, hogy költségvetéséből biztosítja a diagnoszikai készülék beszerzéséhez szükséges 25 millió forintot, ám a költségek csökkentése érdekében örömmel fogadnak minden anyagi támogatást magánszemélyektől, vállalkozásoktól, cégektől egyaránt.

A közadakozás érdekében létrehoznak egy koronavírus védelmi alapot. Az adományokat, pénzbeli felajánlásokat az alábbi számlaszámra várják: 12001008-01519125-03000007

Kiemelt tartalmak