Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Szorosabb együttműködés, összehangolt akció a kóbor kutyák miatt

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 02. 26. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 03. 04. 08:06

Az eddigieknél is szorosabb együttműködésről állapodott meg a gyepmesteri feladatokat ellátó Új Nap Egyesület és a Gyöngyösi Városrendészet. Ennek értelmében rendszeres, fokozott akciókat tartanak azokon a területeken, ahol a kóbor kutyák száma jelentős problémát okoz.

Az összefogás nem újkeletű, tavaly is volt már példa kiemelt razziákra, melynek elsődleges célja az volt, hogy a gazdátlan ebeket befogják, valamint szankcionálják, azokat a személyeket, akik felügyelet nélkül hagyják kóborolni a kutyákat a közterületen. 2020-ban két közös ellenőrzés volt, melyeken összesen 8 kutyát fogtak be elsősorban a Duranda városrészen. Három hatósági feljelentést és egy szabálysértési feljelentést tettek a városrendészek. De természetesen, amennyiben év közben kóbor, gazdátlan kutyát látnak, minden esetben értesítik a gyepmestert.

Az idei tervek szerint a fokozott ellenőrzés célja továbbra is az, hogy az utcán kóborló ebeket begyűjtsék, a szabálytalanul tartott állatok gazdáit szankcionálják.

Fontos, hogy ha valaki felügyelet nélkül kóborolni hagyja a kutyáját, 5-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Amennyiben kóbor, rosszul a szabályoknak nem megfelelően tartott állatot észlel, bejelentését az alábbi elérhetőségeken teheti meg munkaidőben:

Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatósága:

Nékám Nelli 37/510-346

Gyöngyösi Járási Hivatal:

37/795-016

Illetve kóbor állat esetében továbbá bejelentést tehet az Önkormányzat megbízásából gyepmesteri feladatokat ellátó Új Nap Egyesületnél:

31/ 781-2162, 31/781-3063

Nem árt tudni, hogy az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Kormányrendelet büntetési tételei is magasabbak lettek. A gazdák az állat kiszökése esetén a korábbi 15 ezer forint helyett 70 ezer forintos alapösszegű bírsággal sújthatók. Így nem csak az állat védelme érdekében érdemes kapun belül tartani kedvencünket, de a gazdi pénztárcája is hálás lesz.

Egy állat tartása az év 365 napjában felelősséget jelent, így néhány jó tanács, hogy az eb ne szökhessen ki:

  • zárjuk figyelmesen a bejárati, illetve kapu ajtókat,
  • ha lyuk van a kerítésen, szánjuk rá a kutya érdekében az időt, és javítsuk meg,
  • ha tudjuk, hogy az állat gyakran meglóg, érdemes beszerezni egy alul-felül is zárható kennelt.
Kiemelt tartalmak