ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Számos hasznos és megvalósítható ötletet kapott az önkormányzat

2021. 06. 14. Hírek

Sikeresen lezárult az önkormányzat által kezdeményezett részvételi költségvetés első szakasza. A gyöngyösieknek bő egy hónap állt rendelkezésre arra, hogy javaslatot tegyenek papíralapon vagy online, hogy milyen fejlesztésre, projektre költse el az önkormányzat a városi költségvetés egy részét.

Hatmillió forint sorsáról dönthetnek közvetlenül azok, akik javaslatukkal, vagy majd szavazatukkal részt vesznek a város első részvételi költségvetésében.

A társadalmi aktivitást váró projekt első menete lezárult, melynek kapcsán Kárpáti István alpolgármester elmondta: a lehetőség megmozgatta a gyöngyösiek fantáziáját. Az önkormányzat örömmel fogadta a több mint száz javaslatot.
Az ötletek között számos hasznos és megvalósítható elképzelés szerepel. A javaslattételnél fontos szempont volt, hogy a felvetés 200 ezer és 2 millió forint közé eső összegből magvalósítható legyen.

Az alpolgármester hozzátette: az elképzelések között több hasonló, vagy ugyanolyan ötlet is szerepel, továbbá vannak olyanok is, amelyek nagyon általános jellegűek, nem tartalmaznak konkrétumokat, pedig a megvalósításhoz elengedhetetlen lett volna a pontos megfogalmazás. Sajnos volt olyan javaslattevő is, aki nem adta meg elérhetőségét, így utólag már egyeztetni sem lehetett vele arról, hogy pontosan mire gondolt.

Kárpáti István kiemelte: a javaslatok túlnyomó többsége fizikai infrastruktúrával kapcsolatos, például utak, járdák felújítására, építésére vonatkozik, de érkeztek kulturális témájú elképzelések is.

A részvételi költségvetés menetének következő állomása a javaslatok értékelése, és a költségek meghatározása. Ha ez megtörténik, utána lesz lehetőség arra, hogy a gyöngyösiek szavazatukkal eldöntsék, milyen fejlesztésre fordítsa az önkormányzat azt a hatmillió forintot, melyről a lakosok dönthetnek.
A szavazás online, várhatóan június 21-én kezdődik a város megújult honlapján, ahol minden gyöngyösi három neki tetsző javaslatra voksolhat majd.
A tervek szerint az önkormányzat lehetőséget biztosít majd a város néhány intézményében is az online szavazásra azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő informatikai eszközzel, vagy internettel.

Kiemelt tartalmak