Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Nyári bűnmegelőzési tanácsok a gyermekek védelmében

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 06. 11. Hírek

A tanév végéhez közeledve is fokozottan ügyel a közlekedés biztonságára a rendőrség és a polgárőrség az oktatási intézmények környékén. Ám nem csak a közlekedés jelenthet veszélyforrást, hanem számos egyéb olyan helyzet adódhat, amelyben a kisgyermekek vagy a kamaszok fokozottan veszélyeztettetek, mert bűncselekmény áldozatává válhatnak.

A veszélyhelyzetek elkerülése érdekében meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy felismerjék azokat a magatartásformákat, melyekkel csökkenthető az áldozattá válásuk kockázata.

A gyermekek életkorától függetlenül a felnőttek felelőssége, hogy személyes példamutatással is demonstrálják a normakövetést, hogy a szabályok óvnak és védelmeznek bennünket, figyelmeztetnek a veszélyekre, betartásuk saját és társaink biztonságát szolgálják.

A gyermekek védelmét legmegfelelőbben a szülői felügyelet szolgálhatja. Ennek alapja a szülő és gyermek közötti nyílt, őszinte, szeretetteljes kapcsolat. Jó, ha tudják, hogy a bajban elsősorban a saját szüleikre számíthatnak, és rajtuk kívül ki az, akitől még segítséget kérhetnek.

A rendőrség összegyűjtötte azokat a veszélyhelyzetek, amelyek leggyakrabban fenyegetik a gyermekeket, és azokat a legfontosabb szabályokat, melyeket meg kell tanítani a gyerekekkel biztonságuk érdekében:

  • Home alone – az otthon tartózkodás szabályai: beszéljék meg gyermekeikkel az otthon tartózkodás legalapvetőbb magatartásszabályait, kit engedhetnek be a lakásba, és kit nem, mi a teendő, ha idegenek érkeznek és be akarnak jutni a lakásba valamilyen ürüggyel, vagy idegenek telefonálnak, szükség esetén hogyan és kit tudnak értesíteni!
  • Közlekedés egyedül: tanítsák meg gyermekeiknek a legbiztonságosabb útvonalakat, amelyeken egyedül közlekedhetnek, kerüljék az elhagyatott, helyeket!
  • Idegenekkel kapcsolatos szabályok: meg kell tanítani a gyermekeknek, hogy az idegenekkel legyenek mindig óvatosak, ne szálljanak be ismeretlen autóba, ne fogadjanak el idegenektől ajándékot, tartsanak tőlük kellő távolságot!
  • Internet használat: tanítsák meg gyermekeiket a tudatos és biztonságos internet használatra, hogy a virtuális világban ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a valóságban!
  • Barátok, kortársak: ismerjék meg gyermekeik baráti körét, elérhetőségét, a többi szülővel alakítsanak ki legalább annyi kapcsolatot, hogy a gyermekeik programját egyeztetni tudják és esetlegesen ellenőrizni annak valóság tartalmát (pl. egymásnál alvás)!
  • Értékvédelem: tudatosítsák, hogy feltűnő viselkedéssel, értékes tárgyakkal ne hívják fel magukra a figyelmet; csak annyi pénz legyen náluk, amennyi feltétlenül szükséges, értékeiket ne hagyják őrizetlenül!
  • Szórakozás: fel kell hívni a fiatalok figyelmét, hogy a szórakozóhelyen ne hagyják őrizetlenül a poharukat, nehogy valaki bármit is bele tudjon csempészni.
  • Ismerkedés szórakozóhelyen: fel kell hívni a fiatalok figyelmét, legyenek óvatosak az ismerkedéssel, ne szálljanak be az új ismerős autójába, hiszen nem tudhatják fogyasztott-e a vezetést károsan befolyásoló szert, rendelkezik-e egyáltalán vezetői engedéllyel, és ha igen, milyen vezetői gyakorlattal rendelkezik; az újdonsült ismerőssel egyáltalán ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe.
  • Veszélyes helyek: kerüljék az elhagyatott helyeket, különösen sötétedés után, a hazajutáshoz használjanak tömegközlekedést vagy taxit, vagy szervezzék meg, hogy megbízható barátokkal, felnőttel közlekedjenek!
  • Segítségnyújtás: Mindenki a tőle elvárható segítséget köteles nyújtani. Ha azt tapasztalják, hogy a környezetükben valaki bajba került, pl. közterületen molesztálnak, vagy bántalmaznak valakit, zaklatják, félelmet keltően viselkednek (pl. agresszívan kéregetnek, nem hagyják békén a kiszemelt áldozatot) kérjenek segítséget akár a közelben tartózkodó többi felnőttől.

Probléma esetén pedig hívják a rendőrség ingyenesen hívható segélyhívó számát, a 112-t!

Kiemelt tartalmak