Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Részvételi költségvetés: már vizsgálják a javaslatokat

2022. 05. 27. Hírek

Lezárult a részvételi költségvetés javaslattételi szakasza. Az önkormányzat május 22-éig várta a javaslatokat a gyongyos.hu weboldalon, valamint a város több pontján kihelyezett gyűjtődobozokban. A javaslatokra – azok megvizsgálása után – online lehet majd szavazni.

Gyöngyös 2022-ben ismét meghirdette a részvételi költségvetés programot, melynek lényege, hogy a város költségvetésének egy adott részéről a gyöngyösi lakosság közvetlenül dönthet. Az önkormányzat olyan javaslatokat várt, melyek megvalósítási költsége 200 ezer és 4 millió forint közé esik.

A javaslatokat – csakúgy, mint tavaly – most is online és a város különböző pontjain elhelyezett gyűjtődobozokban várták. – Idén is számos javaslat érkezett, ami azt bizonyítja, hogy a gyöngyösieket érdekli, az önkormányzat mire költi a közös pénzünket, és ha lehetőséget kapnak, szívesen részt is vesznek a folyamatokban. Mindez a helyi demokráciát erősíti, ezért is fontos ez a program – mondta lapunknak Kárpáti István alpolgármester.

A javaslattétel lezárultával megkezdődött a program második szakasza, amely során a beérkezett ötleteket pénzügyi és jogi vizsgálatnak vetik alá. Azok a javaslatok, amelyek megvalósítása az önkormányzat jogkörébe tartozik, és megfelelnek a pénzügyi kritériumoknak, automatikusan bekerülnek a szavazási fázisba. A nem megfelelő javaslatok sem vesznek el, azokat a megfelelő szervekhez – jellemzően megyei vagy állami intézményekhez – továbbítják.

A szűrésen átesett javaslatokról a lakosság dönt szavazással, a reszveteli.gyongyos.hu online felületén. Minden gyöngyösinek három szavazata lesz, vagyis legfeljebb három ötletet támogathat.

Kiemelt tartalmak