ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Beszámolókról és kitüntetésekről is döntöttek

2022. 05. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 02. 09:40

Egyebek mellett forgalmirend-változásokról és egy karbantartói csoport felállításáról is döntött májusi ülésén Gyöngyös képviselő-testülete. A grémium tagjai egy sor beszámolót is elfogadtak, és kitüntetésekről is határoztak a csütörtöki tanácskozáson.

Forgalmirend-változásokról döntöttek a képviselők, akik elfogadták a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslatát a Virág, a Papföldi és az Áchim András utca forgalmi rendjének megváltoztatásáról. Az intézkedésre a belterületi utak felújítása miatt volt szükség, ugyanis a Petőfi út lezárása miatt ezekre az utakra olyan forgalom hárul, amelyet nem képesek elvezetni. Az új forgalmi renddel a gépjármű-forgalmat a 24-es főút városon átvezető szakaszára kívánja terelni az önkormányzat. A testület által elfogadott változások a következők:

A Kont Bíró utca Virág út és József Attila út közötti szakasza egyirányúvá válik a József Attila út irányába,
a Papföldi utca Őrálló és Virág utca közötti szakaszát egyirányúsítják a Virág utca irányába,
a Papföldi utca Őrálló és Zöldkert utcai szakaszát az átmenő forgalom elől elzárják,
az Áchim András utca Virág út és az Őrálló út közötti szakaszát egyirányúvá teszik az Őrálló út irányába,
a Virág utca Áchim András utca és Árvai utca közötti szakaszát egyirányúsítják az Árvai utca irányába.

Karbantartói csoport jön létre a Városgondozási Zrt.-nél. A társaság feladata lesz ezentúl valamennyi önkormányzati intézmény, köztük a kilenc tagóvoda, a bölcsődék, a városi könyvtár, a városháza épületének karbantartása. Az új karbantartói csoporttól az önkormányzat azt várja, hogy költséghatékonyan és magas szakmai színvonalon lássa el a tervezett és nem tervezhető karbantartási feladatokat egyaránt. A grémium úgy döntött, hogy az óvodákban előforduló udvarosi feladatok ellátására továbbra is biztosít személyzetet.

A képviselő-testület a 2021-es zárszámadás elfogadásával és a maradvány felosztásával lezárta 2021-es pénzügyi évét. Mint a dokumentumok rögzítik, az önkormányzat az előző évben is takarékos gazdálkodást folytatott, így összességében stabil pénzügyi helyzetben zárta az esztendőt.

A testület elfogadta valamennyi önkormányzati tulajdonú társaság, így a Városgondozási Zrt., a Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft., a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft., valamint a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. beszámolóját, a Gyöngyösi Médiaközpont Nonprofit Kft. esetében pedig arról is döntött, hogy határozatlan időre szmeghosszabbítja a jelenlegi ügyvezető megbízatását.

A májusi ülésen került a képviselők elé az önkormányzat által alapított alapítványok 2021-es gazdálkodásáról szóló előterjesztés. A testület elfogadta a Gyöngyös Város és Környéke Tűzvédelméért Közalapítvány, a GYÖNGY Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány és a Vidróczki Alapítvány beszámolóját is.

A testület elfogadta a környezetvédelemről szóló önkormányzati rendelet módosítását is. Az átdolgozást az aktualizálás mellett jogszabályi változások indokolták.

Egyre nagyobb problémát jelent az orvoshiány – derült ki a város lakosságának egészségügyi helyzetéről szóló beszámolóból. A jelenség országos méretű, a háziorvosok átlagéletkora 58 év fölött van, Gyöngyösön a 16 háziorvos közül tizennégyen 50 év felettiek, kilencen a hatvanadik életévüket is betöltötték, hárman pedig 70 évesek is elmúltak. Az önkormányzat által fenntartott egészségügyi alapellátáshoz a háziorvosi és gyermekorvosi szolgálat mellett a fogorvosi ellátás és ügyelet, védőnői szolgálat, a központi orvosi ügyelet, iskola-egészségügyi ellátás, iskolavédőnői szolgálat tartozik. A beszámoló csökkenő adatokat közölt az anyatejgyűjtő állomást igénybe vevő anyák számáról: 2021-ben mindössze 13 anya adott tejet, amellyel 22 csecsemőt tudtak táplálni. Az internetes anyatej-kereskedelem hatására évről évre csökken a tejet adó anyukák száma, pedig fontos tudni, hogy az anyatejgyűjtő állomáson csak egészséges anyuka adhat tejet, amit megfelelően kezelnek és vizsgálnak, így a tejet kapó anyuka biztos lehet abban, hogy gyermeke egészséges tejet kap.

Tovább csökkent 2021-ben a gyermeklétszám Gyöngyösön – ez az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolóban olvasható. Míg 2020-ban 4815 fő 18 év alatti gyermek élt a városban, addig tavaly 4654 volt a létszámuk. Mint a beszámolóból kiderült, a gyermekek mintegy 12 %-a részesült az önkormányzat által nyújtott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, többségük egyedülálló szülő gyermeke. A szociális és idősügyi ellátások túlnyomó részét a Kistérségi Humán Szolgáltató Központon keresztül nyújtja az önkormányzat. Az intézmény ugyancsak most nyújtotta be a 2021-es tevékenységről szóló beszámolót, amelyet a képviselők elfogadtak, csakúgy, mint az önkormányzat átdolgozott szociális szolgáltatástervezési koncepcióját, amelynek célja, hogy a város minden lakója számára garantálják a szociális biztonságot. A grémium elfogadta a Visonta Úti Bölcsőde és Családi Bölcsőde Hálózat öt intézményre kiterjedő, 2027-ig szóló szakmai programját.

A testület elbírálta a nyugdíjas és a polgárőr szervezetek támogatására kiírt pályázatok eredményét is. Az önkormányzat tíz nyugdíjas szervezetet részesített támogatásban összesen 2,5 millió forint értékben. A város a szervezetek működéséhez, programjaik megvalósításához kíván hozzájárulni. A városban működő polgárőr szervezetek támogatására hárommillió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot az önkormányzat, az összegre két polgárőr szervezet pályázott, a támogatást közöttük osztották fel a képviselők.
Képviselői és polgármesteri keretek terhére két alapítvány részére összesen 400 ezer forint támogatást hagyott jóvá a grémium a májusi ülésén.

A város 17 pontján helyeznek el fedett autóbuszvárókat – a helyszínekről az új autóbusz-menetrend fényében döntött a képviselő-testület. A buszvárók közül 12 azok közül való, amit még 2019-ben cseréltek le a JCDecaux Hungary Zrt.-vel kötött együttműködés keretében. Öt helyen jelenleg is vannak buszvárók, ezeket a csere után olyan helyeken helyezik el, ahol semmilyen fedél nem volt.

A Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetést Dr. Kálmán Máriának, a Bugát Pál Kórház főorvosának ítélte oda a grémium, Magyar Tímea és Komjáti Miklósné, a XVI. háziorvosi körzet asszisztensei pedig megosztva kapták az elismerést.

A Gyöngyös Város Közszolgálatáért kitüntetést Fodor Ferencnek, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya helyszínelőének, balesetvizsgálójának ítélte oda a testület.

A Heves Megyéért Kitüntető Díjra a gyöngyösi képviselő-testület idén Jakkel Mihály fafaragó művészt, illetve Veress Andrást, a Mátrai Erőmű Búvárklub szakedzőjét terjeszti fel.

Kiemelt tartalmak