Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Rendőrség: Az ünnepi készülődés jó alkalom a csalóknak

2022. 12. 05. Hírek

Közeleg a karácsony, mindenki fokozott izgalommal készül az ünnepekre, könnyű megfeledkezni az elővigyázatosságról. Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a rendőrség által ajánlott óvintézkedések betartásával.

Banki áloldalak

Viszonylag új módszer, hogy a csalók a bankok, pénzintézetek weboldalaihoz a megszólalásig hasonlító ál weboldalakat hoznak létre. A keresőben, ha valaki beüti a bankja nevét, azonnal több lehetőség közül választhat, melyiken keresztül kíván belépni az adott pénzintézet netbankjába. Az ál banki oldalak az elsők között szoktak szerepelni a kínálatban, és, ha valaki nem ellenőrzi le gondosan az oldal címét, könnyen áldozatul eshet.

Egy sértett 2022.11.18-án délelőtt az otthonában a saját számítógépén akart bejelentkezni az interneten keresztül a számláját vezető pénzintézet oldalára. Figyelmetlensége folytán azonban egy másik internetes oldalra lépett be, amelynek a felülete a megszólalásig hasonlított a bankja hivatalos web oldalához. Itt megadta az adatait, azonban a belépést követően nem kapott hitelesítő kódot, viszont folyamatosan mobil értesítéseket kapott tranzakciókról, amelyeket nem ő kezdeményezett. Hiába, hogy gyorsan felvette a kapcsolatot a bankjával, a csalással okozott kár így is több, mint 1 millió forint lett.

Egy másik sértett számlájáról 2022.11.21-én a kora délelőtti órákban körülbelül 10 perc leforgása alatt szintén egy ál internetes netbank segítségével közel 12 ezer eurót utaltak el.
A harmadik esetben 2022.11.21-én a kora délutáni órákban egy egri ügyvédi irodában egy ügyfél egy ottani számítógépen keresztül lépett be a netbankjába, ahonnan átutalást kezdeményezett, azonban a telefonjára nem kapott hitelesítő kódot. Mint később kiderült, egy ál banki oldalra lépett be, és ugyanebben az időben kevesebb, mint 10 perc alatt, több alkalommal közel 20 millió forintot utaltak el a számlájáról.

 • Mindig ellenőrizze gondosan a felkínált lehetőségek közül, hogy valóban a bankja hivatalos web oldalára lépett be!
 • Egyeztessen a pénzintézettel az Ön számára legideálisabb védelemről!
 • Ha mégis megtörtént a baj, azonnal értesítse a bankját, hogy megakadályozhassa a további tranzakciókat, és tegyen feljelentést a rendőrségen! 112

Vásárlás az interneten

Néhány példa a közelmúltból, amikor az internetes hirdetőoldalon történő vásárlást követően, a vételár elutalása ellenére a kiválasztott termék nem érkezett meg, a hirdető pedig elérhetetlenné vált.

R.D. feljelentést ismeretlen tettes ellen, akinek 2022.10.05.-én a Jófogás.hu internetes weboldalon hirdetett vasútmodell megvásárlására átutalt 75.000 Ft.-ot, azonban a terméket azóta sem kapta meg.

V.L. szintén a Jófogás.hu internetes oldalon hirdetett pálinkafőző berendezést szeretett volna megvásárolni. 2022.11.19-én el is utalta a vételárat, a terméket azonban nem kapta meg és a hirdető is elérhetetlenné vált.

M. L. 2022.11.17. napon a jofogas.hu internetes oldalon hirdetett mobil garázst szeretett volna vásárolni, amelyért előre el is utalta a vételárat, több, mint 100 ezer forintot. A terméket azonban nem kapta meg, a hirdető pedig elérhetetlenné vált.

U.A. szintén mobil garázst szeretett volna vásárolni, amelyet a Jófogás.hu oldalon hirdettek. Miután elutalta a közel 200 ezer forint vételárat, a hirdető elérhetetlenné vált.

S.Zs. gépkocsialkatrészt vásárolt a facebook marketplace-n, elutalta vételárat, közel 20 ezer forintot, de a terméket nem kapta meg és a hirdető is elérhetetlenné vált.

Ezeket a csalásokat nehéz teljes bizonyossággal megelőzni.

 • Legyen gyanús a szokásostól lényegesen olcsóbb ár!
 • Lehetőség szerint teremtsék meg a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének!
 • Az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el, különösen, ha nagyobb összegről van szó!
 • Lehetőség szerint teremtsék meg a hirdetővel is a személyes kapcsolat felvételt, ellenőrzést!

Ha minden elővigyázatosság, odafigyelés ellenére mégis bűncselekmény történne a sérelmükre, kérjük, azonnal értesítsék a rendőrséget! 112

Zseblopások megelőzése

A tolvajok szempontjából ideális minden olyan helyszín, ahol egyszerre sokan tartózkodnak, és nem feltűnő, ha valaki túl közel kerül a másik emberhez, esetleg véletlenül hozzá is ér.
Fokozottan veszélyeztetett helyek ilyen szempontból a bevásárlóközpontok, helyi járatú buszok, autóbuszpályaudvar, vasútállomás, piac, adventi vásár.

 • Figyeljenek fokozottan, ha tömegben tartózkodnak, utaznak!
 • A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolják, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében, vagy ha ez kézitáska, azt tartsák mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsák a karjuk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzék.
 • Soha ne tegyenek pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére!
 • Csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges!
 • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyék le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra!
 • Az áru próbálásakor se hagyják csomagjaikat, télikabátjukat őrizetlenül!
 • Mindig csak annyi csomagot vigyenek magukkal, amennyire képesek odafigyelni!
 • A PIN-kódot ne írják rá a bankkártyára és ne tárolják a kártyával együtt! Ha a kódot nem tudják megjegyezni, olyan helyre írják fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben “megszabadították” a bankkártyájától, azonnal tiltassa le! A kártyára érdemes a pénzintézettel korlátozást tetetni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást
 • A vásárokon, bevásárlóközpontok környékén, egyéb helyszíneken kéregetőkről értesítsék a rendőrséget!

Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjék az emberek segítségét, és azonnal hívják a Rendőrséget az ingyenes hívható segélyhívó számon! 112

Egri Áldozatsegítő Központ
Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10.
Tel: +36 (30) 3752176
e-mail: askeger@im.gov.hu

Kiemelt tartalmak