ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Pünkösdi kalandok a Mátrában

2022. 06. 03. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 08. 08:56

A Mátrában a pünkösdi hosszú hétvégén számtalan program és attrakció vár, a természet legszebb zöld színében pompázik. Vegyük elő a túrabakancsot és kapcsolódjuk ki aktívan – a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület pünkösdi programajánlója.

Tour de Mátra, június 4-5.

Országúti Kerékpárverseny és Gyalogtúra Fesztivál vár a Mátrában minden aktív pihenésre vágyót a hétvégén. Az extrém kihívásokat kedvelők részt vehetnek szombaton egy 83 km-es táv teljesítésében. Választhatunk különféle gyalogtúrák, terepfutások, mountain bike- és e-bike túrák közül is. Koncertek és családi kézműves foglalkozás fogja színesíteni a programokat. A túrák Gyöngyösről indulnak, a koncertek helyszíne pedig Kékestető.

Mátra 115, június 4-5., cél Mátraszentimre, rajt Kisnána

Tapasztalt futók és túrázók részére ajánlott a Mátra 115 közösségi teljesítménytúra. Rendkívül nehéz terepre, de annál szebb tájakra és látnivalóra számíthatunk, ha nekivágunk valamelyik távnak. A szervezők frissítőkkel várják a részt vevőket.

Pünkösdi erdőfürdő, június 3-4. Szálas Turistaház, Gyöngyös

Valódi megnyugtató és felüdítő pihenésre vágyóknak jó választás az erdőfürdő. A természet harmóniája és a háborítatlan csend segít magunkra figyelni. Erdei séta, gyógynövényes erdőfürdő és bográcsos vacsora is szerepel a két napos programok között.

Demecs Norbi túrái, június 4., 6.

Június 4-én Galyatető térségében vehetünk részt egy különleges élménytúrán. A hűsítő erdőmerülésként is meghirdetett program történelmi helyszínek bejárását, színes vadvirágokat és csodás panorámát ígér. Változatos erdőterületeken át vezet a túra, így számos újdonságot fedezhetünk fel menet közben.

Június 4-én éjszaka is bejárhatjuk az erdőt Mátrafüred környékén fejlámpával és túravezetéssel felszerelkezve. Ilyenkor egészen más arcát mutatja az erdő. Felfedezhetjük a környék legendáit, és Benevár történetét, és még sok más érdekességet.

Június 6-án könnyedebb túrára hív Demecs Norbi túravezető Mátraszentimre és Fallóskút között. A Mátra impozáns erdeiben barangolva többet megtudhatunk a pünkösdi hagyományokról és a térség vallásos sajátosságairól.

Nyitott Pincék Napja Gyöngyöstarjánban, június 4.

Szombaton a Nyitott Pincék Napján Gyöngyöstarján kiváló boraival, pincészeteivel ismerkedhetünk! Ingyenes buszjárat Gyöngyösről, Dottó vonat, Haller-pince pincetúra, gasztroudvar, este pedig utcabál vár mindenkit.

Dubicz Borászat, Pünkösdi Nyitott Pince Napok, június 4-6.

Dubicz Pincészet és Szőlőbirtok is megnyitja kapuit a hosszú hétvégén. Ingyenes pincetúrával és 3 tételes borkóstolással várnak. A helyszínen borvásárlási lehetőség is lesz, így a borászat megismerése után megvásárolhatjuk kedvenc Dubicz borunkat is.

Parádsasvári Borfesztivál – Kastély Piknik, június 5.

Fellépőkkel és mátrai borászokkal találkozhatunk vasárnap a sasvári Kastélyhotelben. Kezdőknek való gyorstalpaló borsuli és boros macaron fogja színesíteni a programokat.

Kisnánai Vár, június 5-6.

Pünkösdi programok a Kisnánai Várban kézműves foglalkozásokkal és várfelfedező játékkal. A hosszú hétvége mindhárom napján 10.00 és 17.00 óra között várják a látogatókat a vár bejárására. Hétfőn vezetett túrán felfedezhető egy vadregényes tufa kanyon és az Ördögvályú-patak szurdokvölgye, indulás a vár elől.

Siroki vár, június 5.

Hagyományőrző, középkori hangulatot idéző programokkal várják az érdeklődőket pünkösd vasárnapján. Lovagok és betyárok, zoknicsata, Kurul Dobosok és tűzijáték fognak gondoskodni a jó hangulatról. Kézművesek mutatják be mesterségeiket, miközben palóc krumpli ételek készítésébe is kaphatunk egy kis betekintést.

Pünkösdi Sokadalom, Mátraszentimre, Június 4-5.

Métázás, birkanyírás és bórkóstolás is lesz a hosszú hétvégén Mátraszentimrén. A gyermekműsorokkal és szlovák ételekkel gazdagított programok két helyszínen lesznek elérhetőek: szombaton az állatparkban, vasárnap a focipályán.

Mátravasút

Pünkösdkor egy kellemes kisvonatozáson vehetünk részt a Mátra szívében, amit egy könnyed túrával is egybeköthetünk. A Mátravasút vonatai Lajosházán át Szalajka-ház irányába közlekednek. A pünkösdi hosszú hétvége minden napján, így pünkösdhétfőn is sűrített menetrenddel indulnak, melyről érdemes előre tájékozódni.

Oxygen Adrenalin Kalandpark

Az Adrenalin Park extrém elemeivel nem mindennapi élményeket kínál. Aktuális nyitvatartásáról tájékozódjunk indulás előtt. A hosszú hétvégén szombaton és hétfőn nyitva tart, vasárnap viszont egy zártkörű rendezvény miatt nem látogatható.

Gyöngyösi Állatkert

A Gyöngyösi Állatkert igazi családi programot kínál, minden nap 9-18 óra között várja a látogatókat! Pünkösd vasárnap és hétfőn látványetetések, előadások, ingyenes arcfestés várja a látogatókat!

Mátra Múzeum

Gyöngyösön a Mátra Múzeum kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódást nyújt, 9.00-17.00 óráig látogatható, pünkösd hétfőn is nyitva tartanak!

További programokért kattintson ide.

Kiemelt tartalmak