Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

A VG Zrt. földgáz-beszerzéséről tárgyaltak a képviselők

2022. 06. 03. Hírek

Egyetlen előterjesztés szerepelt a gyöngyösi képviselő-testület június 2-i rendkívüli ülésének napirendjén. A grémium tagjai a Városgondozási Zrt. földgázbeszerzési eljárásáról tárgyaltak.

Hetek óta tárgyal a szolgáltatókkal a Városgondozási Zrt., amely a távfűtés biztosításához szükséges földgáz beszerzéséről szeretne szerződést kötni – ahogy teszi azt minden év májusában. Idén azonban a földgáz világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt a beszerzés jóval kockázatosabbá vált, mint a korábbi években. A VG Zrt. hat-nyolcszoros áron tud hozzájutni a földgázhoz a piacon, azonban a rezsicsökkentés miatt szolgáltatási díját nem emelheti, vagyis kompenzáció nélkül jelentős veszteséget termelne.

Mint Szűcs Viktor, a társaság vezérigazgatója a képviselő-testület előtt beszámolt róla, a napokban jelent meg a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) beszerzésekre vonatkozó hirdetménye, amely rögzíti, hogy a rezsicsökkentést a magyar állam továbbra is fenntartja, és a MEKH által meghatározott referenciaár, valamint a felhasználók által fizetendő díj közötti különbséget a távhőszolgáltatóknak megtéríti. Vagyis a Városgondozási Zrt. csak akkor kell, hogy veszteséget elkönyveljen, ha a később meghatározandó renferenciaárnál magasabb áron tudja a földgázt beszerezni.

A cég egyelőre a MEKH hirdetményének megfelelő ajánlatra vár, azt azonban néhány óra alatt el kell majd fogadnia, ezért a képviselő-testület a rendkívüli ülésen felhatalmazta a vezérigazgatót, hogy amennyiben megfelelő ajánlatot kap egy szolgáltatótól, kösse meg a szerződést, ellenkező esetben pedig forduljon a MEKH-hez, a testület pedig ez esetben újra tárgyal a földgázbeszerzésről.

Kiemelt tartalmak