Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

„Legyünk közösen győztesek a 21. században”

2022. 06. 04. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 10. 09:49

A Kárpát-medencében élő népek szinte egy teljes évszázadot elveszítettek a trianoni döntés miatt, ezért a ma élő generációnak az a feladata, hogy túllépjen a viszályokon, és elérje a szomszédos nemzetek együttműködését – mondta Kárpáti István alpolgármester a Nemzeti Összetartozás Napján rendezett városi megemlékezésen.

A 102 évvel ezelőtt elfogadott trianoni békediktátum aláírására emlékeztek Gyöngyösön a 2018-ban felavatott Országzászló emlékműnél. Az Országzászlót az önkormányzat a Városszépítő és -Védő Egyesület kezdeményezésére állította az eredeti, 1933-as emlékmű pontos másaként, melynek zászlóját, a Mátra országzászlót Gyöngyös Város Barátinak Köre felkérésére a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készítette, felvonásával Gyöngyös valamennyi határon túli testvérvárosát köszöntötték.

A megemlékezés szónoka, Kárpáti István alpolgármester arról beszélt: Trianon óriási csapás és tragédia volt az egész magyar nemzet számára. „Magyarország elvesztette területének kétharmadát, népességének több mint felét, és több millió magyar rekedt határon túl” – idézte fel a 102 évvel ezelőtt aláírt békeszerződés következményeit. Az alpolgármester szerint azonban nem csak Magyarországot állította kényszerpályára a békediktátum, az a „látszólag nyertes népek gyomrát is alaposan megfeküdte”, a magyar kisebbséget ugyanis nem tudták és nem is akarták államalkotó nemzetként kezelni, az újonnan szerzett területek elvesztése miatt érzett aggodalom pedig a térség népeit a német élettérbe, majd a Szovjet Birodalom karmai közé sodorta, amivel mind elveszítettek közel egy évszázadot.

Kárpáti István szerint ugyanakkor a trianoni csapás után száz évvel büszkén mondhatjuk, hogy továbbra is itt vagyunk, a ma élő generációnak pedig az a feladata, hogy előre nézve a jövőt építse. A városvezető az észak-európai országok egymás iránti szolidaritását hozta példának a Kárpát-medencében élő népek együttműködéséhez. Az északi országok népei között annak ellenére sikerült bizalmat kialakítani, hogy a múltjukat több viszály is terhelte. Kárpáti István szerint a példa követése a környező népek érdeke is, mert ez kell ahhoz, hogy „miután a 20. századot a Kárpát-medence összes népe valamilyen szinten elvesztette, a 21. században közösen legyünk győztesek”.

A megemlékezésen közreműködtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulói, akik Ezt a földet választottam… című műsorukat mutatták be. Felkészítő pedagógusuk Vaszily Krisztina volt.

A rendezvény végén az önkormányzat mellett intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

Nézze meg galériánkat!
Kiemelt tartalmak