ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

2021. 10. 08. Hírek

Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. Ebből az alkalomból a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezete évek óta minden októberben tájékoztató előadással egybe kötött városi sétával hívja fel a figyelmet az emlődaganat megelőzésének, a szűrések és az önvizsgálat fontosságára.

Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.A tragédia, hogy az emlődaganat emberéletet követeljen, elkerülhető. Erre hívja fel a figyelmet már évek óta a gyöngyösi alapszervezet, amikor az emlődaganat elleni küzdelem jelképévé vált rózsaszín szalagot feltűzve egy belvárosi sétára invitálják az embereket – mondta a helyi közösség elnöke, Tóth Lászlóné.

A rendezvény résztvevőit köszöntötte Hiesz György polgármester, aki elmondta: elszomorító, hogy évente annyi ember hal meg daganatos betegségben, mint amennyi Gyöngyös lakossága. Történik mindez annak ellenére, hogy számos, akár ingyenes lehetőség is van arra, hogy megelőzzük vagy szűrővizsgálaton időben felismerjék a daganatot. – Mindenképpen példaértékű a Magyar Rákellenes Liga Gyöngyösi Alapszervezetének munkája, hiszen civilszervezetként vállalja a széleskörű tájékoztatást – tette hozzá a polgármester.

Az idei „Rózsaszín október” program a Mátra Művelődési Központban a Bugát Pál Kórház főorvosa, dr. Szelva István előadásával kezdődött, aki kiemelte: a korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájárul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez. Mivel az emlődaganat kezdeti szakaszban gyakran tünetmentes, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat és az önvizsgálat fontosságát. A tájékoztató előadást követően a résztvevők egy belvárosi sétára indultak, hogy így hívják fel a figyelmet: az emlőrák megelőzhető és gyógyítható.

Kiemelt tartalmak