ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Nem volt jogsértő a városháza kommunikációja

2021. 07. 02. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 07. 16. 06:26

Sem a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal, sem pedig a rendőrség nem követett el jogsértést, valamint az elkövető jogai sem sérültek semmilyen módon a gyöngyösi városházán történt fegyveres támadás kommunikációja kapcsán – derül ki az adatvédelemmel foglalkozó Igniplus Optimum Kft. állásásfoglalásából.

Mint ismert június 16-án délben egy férfi felfegyverkezve, hosszú pengéjű késsel és egy pisztollyal érkezett ügyet intézni a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatalba. Az esetről számos beszámoló jelent meg, pár nap alatt országos hír lett a támadásból.

A rendőrség hivatalos közleményt adott ki (Kihallgatták a gyöngyösi férfit | A Magyar Rendőrség hivatalos honlapja (police.hu)), illetve a városháza is közölt egy beszámolót (https://gyongyos.hu/fegyveres-tamadas-a-varoshazan) a történtekről.

Az eset kommunikációja kapcsán felmerült a kérdés, hogy sérültek-e az elkövető jogai azáltal, hogy a fent említett csatornákon keresztül az ország számos médiuma beszámolt az ügyről.

A kérdés kapcsán a szakemberek megvizsgálták az adatvédelemmel, személyiségi jogokkal összefüggő kérdéseket, illetve azt, hogy vajon mi a köz érdeke egy ilyen súlyú ügy, illetve a vonatkozó tájékoztatás kapcsán.

A vizsgálatot végzők arra a megállapításra jutottak, hogy a Gyöngyös város honlapján megjelent cikk nem tartalmaz személyes adatokat, azaz a cikkben szereplő információk alapján nem lehet beazonosítani a támadót.

Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem történt adatvédelmi incidens, nem sérültek az érintett személy adatvédelemhez fűződő jogai.

A személyiségi jogokat illetően fontos részlet, hogy a támadás a polgármesteri hivatalban történt, amelynek korábban a támadó maga is a dolgozója volt. A hivatal munkatársai nyilvánvalóan tudják, hogy pontosan kiről van szó, ezáltal kijelenthető, hogy az elkövető egyáltalán nem fordított gondot arra, hogy kilétét titkolja. A volt munkahelyén végrehajtott tett elkövetésével a támadó voltaképpen lemondott a személyiségi jogairól, így nem történt érdeksérelem.

Az írásba foglalt szakértői vélemény megállapítja azt is, hogy a police.hu cikke már jóval informatívabb, hiszen az érintett életkora és monogramja is szerepel benne, de még ezekkel az együtt sem azonosítható be, hogy pontosan kiről van szó.

Azok, akik a támadásról a médián keresztül szereztek tudomást, még a két hírforrásból együttesen származó adatok birtokában sem rendelkeznek elegendő információval ahhoz, hogy azonosítani tudják az illetőt, így adatvédelmileg semmiképpen sem kifogásolható a közlés.

A szakértői véleményben hangsúlyozzák: a támadás részletei, illetve az a tény, hogy az elkövető korábban a hivatal dolgozója volt, valamint részére az önkormányzat jelenleg is folyósít különféle segélyeket, támogatásokat egyértelműen szükségesek, ahhoz hogy segítsék az eset megértését és megfelelő értelmezését.

Kiemelt tartalmak