Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Mozgalmas éve van a ruszin önkormányzatnak

2023. 10. 18. Hírek

Szerdán tartotta éves közmeghallgatását a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat. Farkas János elnök összefoglalta a 2023-as év eseményeit, és köszönetet mondott az együttműködő szervezeteknek, külön kiemelve a Gyöngyös Városi Önkormányzat támogatását. Beszélt a nemzetiségi önkormányzat kulturális programjairól, a gyöngyösi civil szervezetekkel fennálló kapcsolatairól. Kiemelte a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang népdalkörének aktív közreműködését.

A 2023-as év II. Rákóczi Ferenc szobrának koszorúzásával kezdődött, a nyár folyamán több határon túli kulturális rendezvényen vett rész a ruszin közösség. A fényeslitkei főzőversenyen pincepörköltjükkel második helyezést értek el. Voltak Komlóskán falunapon, Muzslyán vőfélytalálkozón és pásztornapokon, valamint az országos ruszin búcsún.

A képviselő-testület küldetésének tekinti a ruszin kultúra, a ruszin hagyományok ápolását és továbbadását a felnövekvő nemzedék részére. Idén rendezték meg a XVIII. Ruszin Kulturális Napot a Mátra Művelődési Központban. A rendezvényen vendégül láttak mintegy 40 főt a határainkon túlról. A program hagyományos ruszin ételek kóstoltatásával kezdődött, majd az érdeklődők megtekinthették a ruszin kiállítást. Hagyományosan megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc szobrát, majd a délutáni folklór műsor bevezetőjeként átadták a Ruszinokért Emlékplakett és Díszoklevél kitüntetéseket.

Az elnök kiemelte, hogy munkájukhoz állami működési és feladatalapú támogatást kapnak, célirányosan pályáznak minden évben a Bethlen Gábor Zrt.-hez a nemzeitségek kulturális támogatása témakörben. A Gyöngyös Városi Önkormányzattól működési és céltámogatásban részesülnek, és lehetőségük van az önkormányzat Oktatási és Kulturális Bizottságához is pályázni kulturális programjaik támogatására.

A képviselő-testület az év hátralévő részében még tart egy önkormányzati ülést, meghívásuk van a komlóskai ruszin kulturális napra, és készülnek a jövő évi önkormányzati választásra.

Kiemelt tartalmak