ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Jól működik az új diákétkeztetési rendszer

2023. 10. 18. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 10. 27. 08:21

Jól vizsgázott a gyöngyösi önkormányzat által biztosított iskolai közétkeztetés új, átlátható megrendelési és fizetési rendszere. Október közepén 1250 diák számára biztosított iskolai étkezést az önkormányzat, amely közel ötven gyermek számára előlegezte meg a térítési díjat a szeptemberi iskolakezdés első két hetében.

A gyöngyösi önkormányzat képviselő-testülete még június végén döntött arról, hogy átalakítja az iskolai közétkeztetés megrendelési és fizetési rendszerét, miután a korábbi, utólagos, papír alapú számlázási rendszerben – elsősorban a Covid-járvány miatt elmaradt személyes találkozások hiánya miatt – tízmilliós nagyságrendű kintlévősége keletkezett az önkormányzatnak a ki nem fizetett számlák nyomán. Az átalakítás azonban nemcsak abban hozott újdonságot, hogy az új tanévtől a szülőknek előre kell kiegyenlíteniük az étkezés díját, hanem a rendszer használatára vonatkozóan is számos újítást vezettek be, hogy az online felületen a megrendelés és a fizetés még egyszerűbb és gyorsabb legyen.

Az online felületen a szülők nyomon követhetik gyermekük étkezését, kezelhetik a megrendeléseket, a lemondásokat, megtalálják számláikat, és átutalással vagy bakkártyás fizetéssel ki is egyenlíthetik azokat. A szülők több mint nyolcvan százaléka ezt az utat választja, aki pedig valamiért nem tud sem utalni, sem kártyával fizetni, személyesen a Gyöngyös Városi Önkormányzat 12001008–01519125–03800003 Közétkeztetési beszedési számlájára fizetheti be készpénzben. A gyerekek digitális ebédjegyet kaptak, amelyeket az alsó tagozatos diákok esetében a felügyelő tanár kezel, így az étterembe már csak azokat a diákokat viszik le, akiknek a szülei megrendelték az étkezést.

Az étkezés megrendeléséhez és az online rendszerben való regisztrációhoz igényfelmérő lapok kitöltésére volt szükség, amelyek szülőkhöz való eljuttatását már május végén megkezdte az önkormányzat, és iskolakezdésig azokhoz is el tudta juttatni, akik ebben a tanévben elsősként – a gimnázium esetében ötödikesként vagy kilencedikesként – kezdték tanulmányaikat. Szeptember elsejéig 1190 igényfelmérő lap érkezett vissza, amelyből 237 iskolakezdő diáké volt, 48 szülő azonban az iskolakezdésig nem egyenlítette ki a térítési díjat. Számukra az önkormányzat az első két hétben megelőlegezte az étkezés díját, így ezek a gyerekek is megkapták a napi háromszori étkezést, olyan nem fordult elő, hogy aki megrendelte az étkezést, nem kapott enni. Három szülő kivételével egyébként utólag valamennyien megtérítették tartozásukat.

Az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, míg ugyanis az új tanévben mindössze 43 ezer forint kintlévősége keletkezett az önkormányzatnak, addig az előző években alkalmazott rendszerben a becslések szerint ez akár többmillió forintra is rúghatott volna.

Az új, online közétkeztetési rendszer megbízhatóan működik, október közepén mintegy 1250 diák számára biztosít étkezést az önkormányzat, amely a szülők alig több mint egy százalékától kapott visszajelzést az új rendszerrel kapcsolatban. Ezek nagy része olyan javaslat volt, amit az önkormányzati hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága megvizsgált, és az október végi ülésen a képviselő-testület elé terjeszt, hogy azokkal még tovább javítsa a szolgáltatás színvonalát.

Az étkezési rendszerről a Gyöngyösi TV Gyöngyös MA című műsorában beszélt dr. Kádas Tibor igazgatóhelyettes, a teljes beszélgetés itt visszanézhető.

Borítókép: illusztráció (Freepik.hu)

Kiemelt tartalmak