Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Minden pályázat a gyöngyösiek érdekét szolgálta

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 17. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 20. 12:12

Számos Európai Unió által támogatott pályázaton szerepelt sikeresen Gyöngyös a 2014-2020-as pályázati ciklusban. Ezek közül kiemelendő a CLLD pályázat, melynek különlegessége, hogy a támogatási összeg felhasználása a helyi közösségek bevonásával valósulhatott meg.

A CLLD projektet több mint húsz alprojekttel megmozgatta a helyi civil szférát. Mint minden más európai uniós pályázat, amely még nem fejeződött be, így a CLLD projektjei is, kiemelt szerepet kaptak a város idei költségvetésében.

Mit jelent a CCLD?

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program célja a helyi társadalom megújítása értékteremtő együttműködések segítségével. A CLLD (Community-Led Local Development) négy betűje mögött a közösségi szinten irányított helyi fejlesztés mint módszer húzódik meg. Ennek lényege, hogy a helyi fejlesztési irodák a helyi közösséggel egyeztetve, azok igényeinek megfelelően állítanak össze pályázati felhívásokat, melyekre helyi vállalkozók, civil szervezetek jelentkezhetnek. Így a pályázati támogatást helyi szervezetek helyben meghatározott fejlesztési célokra használhatják fel, minden esetben Gyöngyös érdekeit szolgálva. A pályázatot az erre a célra létrehozott Gyöngyös-Mátra Értékei Helyi Akciócsoport (HACS) koordinálja.

Miben segít a projekt?

A pályázat hozzájárul Gyöngyös kulturális és közösségi tereinek infrastrukturális fejlesztéséhez, valamint a helyi közösségszervezéshez.

Az EU-s támogatás kedvezményezettje Gyöngyös önkormányzata, mely csaknem 400 millió forintos támogatási összeget fordíthat a fenti célok elérésére. A pályázat előnye, hogy a támogatás mértéke 100 százalékos.

A CLLD 23 fejlesztő projekt megvalósítását segíti Gyöngyösön. Ezek közül több beruházás már befejeződött, néhány pedig még folyamatban van.

Ami már megvalósult

– Egészségfejlesztési közösségi programok a gyöngyösi strandon – A Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft. a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrandon rendezte meg a Csobbanj az egészségedért! elnevezésű programját, ahol az óvodásoktól az idősekig bárki térítésmentesen vehetett részt egy egészségi állapotfelmérésen.

A pályázat révén beszereztek egy vízi akadálypályát, melyet az egészségmegőrző programra érkezők térítésmentesen kipróbálhattak. A sporteszközzel bővíteni tudták a gyöngyösi strandon a sportolási lehetőségeket, továbbá élvezetesebbé, érdekesebbé vált a szabadidő eltöltése.

– Közösségi tér kialakítása – A Mátrai Hegyközségi Tanács tíz millió forintot fordíthatott egy új közösségi tér kialakítására a Fő tér 10. szám alatt, ahol megépült egy kis színpad, egy játszótér, elhelyeztek egy USB portokkal, vezetéknélküli töltőkkel felszerelt, wifi hotspotként működő okospadot, valamint rendbe tették a térburkolatot.

– Fejlesztés a Mátra Művelődési Központban – Korszerűsítették a Mátra Művelődési Központ (MMK) kamaratermét, ahol egy úgynevezett koronatartó szerkezetet helyeztek el, amely a hangosítás és a világítás rögzítésére szolgál. Az MMK-t működtető Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. vásárolt egy fedett, mobilizálható színpadot, továbbá kiépített a Fő téren egy 1 kilovoltos földkábel-hálózatot, amely a tér mindkét felén megfelelő mennyiségű áramvételt biztosít a nagyobb városi rendezvények és a közösségi események során.

– Gasztrokulturális programok – A csaknem 90 millió forintos támogatás révén az Ajándékdoboz Közhasznú Alapítvány, a Kékestető Nonprofit Kft., a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület (TDM), a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft., az Új Nap Közhasznú Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány szervezett olyan közösségi programokat, melyek egyaránt szolgálták a gyöngyösi és mátrai értékekre, hagyományokra épülő gasztronómia ápolását, újragondolását.

– Egészségmegőrző programok – A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft., a Kékestető Nonprofit Kft. és a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület több olyan rendezvényt is szervezett, amely hozzájárult az egészség megőrzéséhez és javításához. Kékestetőn épült egy új játszótér, valamint kialakítottak egy kardióösvényt, amely a felnőtt és az idős korosztálynak kínál lehetőséget az egészségmegőrzésre és a regenerációra.

– Közösségfejlesztés és közösségépítés – A Vachott Sándor Városi Könyvtár több új programsorozatot is indított, ilyen volt a Könyvtár a játszótéren is, hogy a legkisebbeket is megismertesse az olvasás élményével. Megkezdték a város birtokában lévő eredeti Bugát Pál-napló fordítását, a szabadtéri előadások hangminőségének javítására új hangfalat és vezeték nélküli mikrofont vásároltak. Az időjárás viszontagságainak kiküszöbölésére pedig egy harmonikasátort is vásároltak. A Meseházikó Alapítvány több ingyenesen megtekinthető előadást is szervezett óvodásoknak és kisiskolásoknak, valamint méltóképpen meg tudott emlékezni olyan jeles évfordulókról mint az 55 éves gyöngyösi gyermekszínjátszás és a Meseházikó húsz éves jubileuma. A Gyöngyösi Játékszín több musical előadást tartott, és megünnepelhette fennállásának 65. évfordulóját.

(A cikk folytatásaként a májusban megjelenő Gyöngyösi Újságban bemutatjuk a még megvalósításra váró CCLD pályázatokat is.)

Kiemelt tartalmak