ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Illegális hulladék: a környezeten ejtett seb

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 04. 17. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 04. 20. 12:07

Évről évre több millió forintjába kerül a gyöngyösi önkormányzatnak a városban lévő illegális hulladéklerakók felszámolása. Míg 2019-ben 3,5 millió, tavaly már 5,8 millió forintot kellett fordítani az elhagyott szeméthegyek eltüntetésére, idén pedig már 10 millió forintot szánnak erre a célra. Az összeget tovább növeli azoknak a közcélú foglalkoztatottaknak a bére, akik rendszeresen részt vesznek a munkában.

Mindemellett a városrendészek is mindent megtesznek az illegális szemetelés visszaszorítása érdekében. Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság vezetője elmondta: tavaly rekordot döntöttek, hiszen a korábbi évekhez képest jóval több olyan személyt fogtak el, akik törvénytelenül helyeztek ki hulladékot. A tettenérések, valamint az elkövetőkkel szembeni határozottabb és szigorúbb fellépés meghozta az eredményt, csökkent a jogellenes cselekmények száma. Gyöngyösön 63 digitális és 28 analóg térfigyelő kamera működik, melyek közül jó néhány azokat a közterületeket figyeli, ahol jellemző az illegálishulladék-elhelyezés.

A külterületeken és a környező települések közigazgatási területén otthagyott szemét a mezőőröknek ad plusz feladatot. A városrendészek azonban nem adják fel, idén már vadkamerákkal is figyelik a szemetelőket.

Az illegális hulladéklerakás hulladékgazdálkodási bírság kiszabását vonja maga után, a hulladék jellegétől és mennyiségétől függően pedig bűntettnek minősül. A hulladékgazdálkodási bírságot a területi hulladékgazdálkodási hatóság, vagy a közterület-felügyelő helyszíni bírságként szabja ki. Ennek ellenére Gyöngyös bel- és külterületén is rendszeresen lehet találkozni környezetet csúfító szeméthegyekkel. A város belterületén főként az északnyugati városrészen, a patakmederben és a garázssorok környékén halmozódik fel illegális hulladék. Tapasztalatok szerint e tekintetben – minden óvintézkedés ellenére változatlan – tendencia figyelhető meg Gyöngyösön.

Illegális hulladéklerakókkal kapcsolatban havonta egy-két bejelentés érkezik az önkormányzathoz az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elindított hulladékradar-rendszeren keresztül. Sokkal inkább jellemző, hogy járőrözés közben a közterület-felügyelők és a mezőőrök fedezik fel az elhagyott hulladékot.

Dr. Szemes Paula, a városháza műszaki főelőadója elmondta: a szemetelők jellemzően vegyes települési hulladéktól, építési-bontási hulladéktól, lomoktól, állati ürülékkel szennyezett szalmától, zöldhulladéktól, használt gumiabroncstól, autószerelésből származó hulladéktól, valamint olyan veszélyes hulladékoktól szabadulnak meg mint az olajos flakon vagy rongy, fáradt olaj vagy akkumulátor.

Amellett, hogy az önkormányzatnak évente többmillió forintjába kerül a közterületi illegális hulladéklerakók felszámolása, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság is több millió forintot költ évente arra, hogy a Gyöngyös-patak medréből és parti sávjáról rendszeresen eltávolítsa a hulladékot.

A kármentesítés elengedhetetlen, ugyanis a veszélyes hulladék egyértelműen veszélyezteti a földtani közeg és a felszín alatti víz – ezáltal az ivóvízkészlet – minőségét. Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha meg is gyújtják az illegális hulladéklerakókat, ezzel súlyosan veszélyeztetve az emberi egészséget és a környezetet.

A hulladékukat illegálisan elhagyók mellett folyamatos problémát jelentenek a guberálók is Gyöngyösön. A szemétgyűjtögetőkkel szemben csak tavaly 46 esetben szabtak ki bírságot a városrendészek, melynek összege közel másfél millió forint volt.

A gyűjtőedényben a hulladékátadó helyre kihelyezett szemét a közszolgáltató tulajdonába kerül, tehát a guberálás őt károsítja, de a guberálást Gyöngyös képviselő-testületének közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendelete is tiltja. Eszerint a bírság összege esetenként 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet. További szabálysértési bírság szabható ki az elkövetővel szemben, ha a guberálás mellett a közterületet is beszennyezi. A bírság mértéke ebben az esetben is 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

A guberálók amellett, hogy széttúrják a kukákat, felfordulást és szemetet hagynak maguk után. Sok esetben a számukra hasznosíthatatlan tárgyak a város közterületein vagy a patakmederben landolnak.

Több, mint 22 millió forintot nyert a közterületeken elhelyezett illegális hulladéklerakók felszámolására Gyöngyös. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat segítségével mintegy 40 helyszínen megközelítőleg 800 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtenek össze, és szállítanak a hulladéktelepekre.

A megtisztítandó helyszínek között van bel- és külterületi lerakó is, felderítésükben a gyöngyösi mezőőrök segítségét is igénybe vette a pályázatot készítő Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft.

A pályázat a hulladékgyűjtés és -elszállítás mellett lehetőséget biztosít arra is, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakók újrakeletkezését. Emellett a pályázat keretében lakossági szemléletformáló kampányokat indítanak, valamint a város stratégiailag fontos pontjain elhelyeznek hat nagyfelbontású kamerát. A támogatási szerződés megkötése után, várhatóan tavasszal indulhat a környezetvédő munka.

Kiemelt tartalmak