ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Megújul Gyöngyös legrégebbi főúri kastélya

2021. 11. 12. Hírek Utolsó módosítás: 2021. 12. 07. 18:22

2014-ben született meg a gondolat, mára pedig elindult a Petőfi úton lévő Haller-Berényi-Orczy kastély rekonstrukciója, melynek állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott, felújítás pedig nem történt.

A kastély felújítását is magában foglaló szociális városrehabilitációra még az előző Európai Uniós ciklusban beadott sikeres pályázat révén nyílt lehetőség, melynek tartalmi elemei között szerepelt a már megvalósult Vargák tere, Sárosi és Szép utcák felújítása, közművesítése, út, -járda, -közvilágítás kiépítése.

Szintén a projekt kisebbik tartalmi eleme egy közel 70 millió forintos beruházás, mely során megvalósul a Szép utcában található bérlakások felújítása, illetve a Fuvaros utcában már meglévő „Máltai ház” mellett, egy önkormányzati tulajdonú területen újabb közösségi ház megépítése. Ez utóbbi a közbeszerzési eljárás jóváhagyása után indulhat el.

Az uniós projekt révén jelentős felújításon esik át a Haller-Berényi –Orczy kastély, amely a Petőfi út 32-34 szám alatt található Gyöngyös legrégebbi főúri kastélya, és az 1700-as évek közepén a Haller család révén épült meg, majd házasságok során vált érdekeltté a Berényi, majd Orczy család is.

Az elmúlt évszázadokban működött itt kaszinó, majd a Heves Megyei Gazdasági Egylet épülete lett, végül Wiltner Sándor, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a gyöngyösi egészségügyben, ő adományozta a Mátra Múzeumnak az épületegyüttes déli szárnyát, ami jelenleg állami tulajdon, így a most megvalósuló felújítás azt a részt nem érinti. Ugyanakkor Hiesz György polgármester a projektnyitó rendezvényen kiemelte, hogy bízik abban, hogy a jövőben egy közös együttműködés révén a Petőfi 30. szám alatti ingatlan is megújulhat.

A városvezető kiemelte, hogy a kastély felújítás, az elnyert pályázatot követően 3-4 évig vegetált, ám a jelenlegi Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő KFT emberfeletti munkájának köszönhetően végre célba ért és elindulhat a munka. 

A közel 351 millió forintból megvalósuló projekt során egy gyönyörűen felújított épületet kapunk, amelyben hat bérlakás és közösségi helyiségek kerülnek kialakításra, amelyek nyugdíjas -, civil szervezeteknek és kulturális egyesületeknek ad majd otthont.

Kiemelt tartalmak