ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Már idén is számos, kémény okozta tűzhöz vonultak a tűzoltók

2021. 11. 12. Hírek

A fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésére hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Heves megye teljes közigazgatási területén a kéményseprőipari közszolgáltatási tevékenységet a katasztrófavédelem kéményseprői látják el a lakossági szektorban. A szolgáltatás ingyenes azokban az ingatlanokban, ahová nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás. A gazdálkodó szervezetek a kéményseprőipari szolgáltatást a megyében működő, alábbi szolgáltatók valamelyikétől rendelhetik meg.

Aki társasházban él és oda nincs cég bejegyezve, ahhoz kérés nélkül érkezik a kéményseprő. Aki pedig társasházban él, de a lakásába gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ahhoz megrendelés nélkül megy a kéményseprő, ám pénzért dolgozik. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor a teljes munkadíjat, ha a társasház gyűjtőkéményére csatlakoztatták, akkor a munka rá eső részét kell kifizetnie, például egy tízlakásos házban a teljes munkadíj tizedét.

Időpontot a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének honlapján lehet foglalni, vagy a 1818-as telefonszámon, előbb a 9-es, majd az 1-es melléken lehet kezdeményezni.

Heves megyében idén 262 lakástűzhöz vonultak a tűzoltók, 41 alkalommal a kéményekben keletkezett izzás vagy csaptak föl a lángok. Közel minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Ezek a tűzestek a kémények rendszeres ellenőrzésével, szükség szerinti tisztításával, továbbá a megfelelő tüzelőanyag megválasztásával megelőzhetők.

A fűtési szezonban komoly problémát okozhat a gyilkos gáz is. Idén már 32 alkalommal riasztották a tűzoltókat megyénkben szén-monoxid miatt, az esetek során 8 ember szenvedett valamilyen fokú mérgezést. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok miatt keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet. Egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelővel gondoskodhatunk szeretteink és saját magunk védelméről. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kiemelt tartalmak