Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Már 130 kamera őrzi a biztonságunkat

2023. 02. 07. Hírek Utolsó módosítás: 2023. 02. 13. 10:38

Közel kétszeresére nőtt a közterületfigyelő kamerák száma Gyöngyösön az elmúlt két évben. A kameraképek számos esetben segítenek a bűnelkövetők kézre kerítésében, rövidesen pedig drónok is kiegészíthetik majd a kamerarendszert.

A közterületfigyelő kamerarendszernek elsősorban a bűnmegelőzésben van szerepe, de a rendőrség és a városrendészet az elkövetők beazonosításában is számos alkalommal veszi hasznát a kamerák képének – mondta a Gyöngyösi TV Gyöngyös Ma című műsorában Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság igazgatója.

A városban elhelyezett kamerák száma dinamikusan növekszik: míg 2020-ban 72 kamera figyelte a közterületeket, addig 2022 végére ez a szám 130-ra emelkedett, amit 11 rendszámfelismerő kamera egészít ki – ez utóbbiakat a rendőrség figyeli. Mint Ferenczy Dániel elmondta: az új kamerák helyének kijelölésekor a szakmai szempontok mellett a lakossági igényeket is igyekeznek figyelembe venni. A kamerák helyéről minden esetben a képviselő-testület dönt, a pontos helyszínek listája a város honlapján is megtalálható, a helyszínen pedig táblák figyelmeztetnek arra, hogy a területet kamerák pásztázzák.

Az elmúlt években nem csak a kamerák száma lett magasabb, de a minőségük is sokat javult, ma már éjszaka is értékelhető képet adnak, alkalmasak az elkövetők pontos beazonosítására, valamint a bűnelkövetők útvonalának felderítésére. Mint az igazgató elmondta: a legtöbb esetben illegális hulladékelhelyezés vagy rongálás ügyében indulnak eljárások a kameraképek alapján, de a rendőrség is számos alkalommal kéri ki a városrendészet kameraképeit egy-egy bűntény felderítésekor.

Az állandó közterületfigyelő kamerákat hamarosan drónok is kiegészíthetik, a Városrendészeti Igazgatóság idei tervei között szerepel, hogy a tavalyi bemutató után először Gyöngyösön állítsanak szolgálatba drónokat elsősorban a külterületek megfigyelésére.

Kiemelt tartalmak