Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Letölthető és kinyomtatható az uniós covid-igazolvány

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 07. 01. Covid-19 | Hírek

Július 1-jétől kötelező minden uniós országnak biztosítania polgárai számára az EU-s covid-igazolványt, mellyel a 27 tagállam mindegyikében igazolhatjuk, hogy nem vagyunk covid-vírussal fertőzöttek, és hozzáférhetünk olyan szolgáltatásokhoz, amelyek az adott országban csak az igazoltan negatívaknak jár. A szolgáltatások köre minden tagállamban más és más, van, ahol már a beutazást is védettséghez kötik.

Magyarországon július 1-jétől vezették be az uniós covid-igazolványt, amely tartalmazza az egy éven belül megtörtént oltás tényét; ha valaki koronavírusos volt, és ezt egy 15 napnál régebbi, de 180 napnál frissebb antigén-teszttel igazolta; ha valaki frissen negatívra tesztelt, és ezt 72 óránál frissebb PCR-teszt igazolja.

Az igazolás részletesen tartalmazza a beadott oltás típusát és a beadások dátumát is.

Minden oltottat védettnek nyilvánítanak az unióban, ám az EU-s országok csak azokat kötelesek oltottként elismernie, akik az EU gyógyszerügynöksége által elismert vakcinát kapták. Azaz a Szputnyikkal (orosz) vagy Sinopharmmal (kínai) oltást felvevők csak olyan országokban élhetnek az igazolvány adta lehetőségekkel, amelyeknek a kormányai erről külön döntést hoztak.

Akinek van ügyfélkapuja, az az igazolványt le is töltheti, vagy ki is nyomtathatja. Mindkettőt egy QR-kód érvényesíti, pecsétre nincs szükség a hitelességhez. A letöltéshez egyszerre kell mobiltelefon és számítógép, és szükség lesz a TAJ-számra is.

Kiemelt tartalmak