Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Idén lett volna 35 éves Kiss Péter

Figyelem!
Ez a tartalom több mint két éve frissült utoljára!
2021. 12. 26. Hírek

Nyolc évvel ezelőtt, a 8586 méter magas Kancsendzöngán, a csúcstámadást követően vesztette életét az akkor 26 éves Kiss Péter.


A gyöngyösi hegymászó 1986. december 12-én született Gyöngyösön. Teljesítménytúrázóként már gyerekkorában is a természetközeli tevékenységeket kedvelte. Számtalan nagy kihívást jelentő túrán taposta Magyarország ösvényeit. Kétszer lett „Az év teljesítménytúrázója” elismerő cím birtokosa.


Kiss Péter 18 éves korában kezdett el hegyet mászni és barlangászni, fiatal kora ellenére kiváló eredményeket ért el. A hazai és a környező országok nehéz szikla és jégútjai után első magyarként mászta végig egyedül a Magas-Tátra főgerincét. Szintén első magyarként érte el az Alpok összes, több mint nyolcvan 4000 méter feletti csúcsát, és az ő nevéhez fűződik a Mont Blanc leghosszabb Peuterey-gerinc Integrale útjának megmászása is.
Expedíciós barlangászként mintegy 15 kilométernyi barlangjárat feltárásában vett részt az erdélyi Pádis és az olaszországi Canin-fennsík barlangjaiban. Péter barlangi és hegymászó túravezetőként is tevékenykedett, majd 2012-ben a Kékes Kutató Mentő Alapítvány kiképzési munkáinak egyik irányítója lett. Hobbija a futás volt, hatszor futotta körbe a Balatont. Kedvenc sportjai népszerűsítése érdekében egyszer barlangász, egyszer pedig hegymászó  felszerelésben teljesítette a maratoni távot.


2013. május 20-án Erőss Zsolttal első magyarként elérték Földünk harmadik legmagasabb csúcsát, a 8586 méter magas Kanchendzöngát, amely a nyolcezresek legnehezebben elérhető csúcsainak egyike. Azonban Kiss Péter nemcsak a Himaláján legfiatalabb magyarként nyújtott teljesítményével írta be magát a történelembe. A gyöngyösi hegymászó a halálzónában saját életét kockáztatva segített legyengült társán, vállalva ezzel annak kockázatát, hogy ő is ott maradhat örökre a hó és a jég fogságában. Végül emberségéért életével fizetett

Kiemelt tartalmak