ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Határon túli vendégekkel ünnepeltek a gyöngyösi ruszinok

2022. 08. 29. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 08. 31. 11:30

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Ruszin Kulturális Napot a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat.

A kárpátaljai Császlócról, Ungvárról és Nagyszőlősről, valamint a vajdasági Muzslyáról is érkeztek vendégek a XVII. Ruszin Kulturális Napra Gyöngyösre. Az egész napos programsorozat részeként a ruszin népcsoportok kultúráját, életét bemutató kiállítás nyílt a Mátra Művelődési Központban, majd ételkóstolóval várták a vendégeket.

A hagyományoknak megfelelően a nemzetiségi önkormányzat képviselői és vendégei koszorút helyeztek el II. Rákóczi Ferenc szobránál, majd kulturális programokat rendeztek a Mátra Művelődési Központban, ahol átadták a Ruszinokért emlékplaketteket. Az elismeréseket idén Tóth Jánosnénak, a Mátra Nyugdíjas Egylet elnökének és Kedyk Magdolna nagyszőlősi ruszin hagyományápolónak adta át Farkas János, a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az estig tartó folklórgálán fellépett az ungvári Karpatsky Voices ruszin népdalkör, a Császlóci Csicsergő Csajok, a muzslyai Jó barátok népi zenekar, a nagyszőlősi Kedyk Anna és testvére, Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Dalköre, a gyöngyöshalászi Gyöngyösbokréta népdalkör és a mátrafüredi Bene egylet népdalköre.

Kiemelt tartalmak