ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Az infláció miatt drágul az iskolai étkezés

2022. 08. 30. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 09. 06. 09:24

Az infláció és a nyersanyag-költségek emelkedése miatt drágul az iskolai étkezés díja Gyöngyösön. A térítési díjak emelésére a szolgáltató tett javaslatot, mert a drágulás miatt nem tudta kigazdálkodni a szolgáltatás költségeit.

A képviselők a szolgáltató kérésére elfogadták a gyermekétkeztetés térítési díjainak emelését. Az öt általános iskolában, két középiskolában és egy óvodában szolgáltató társaság azt követően fordult az önkormányzathoz, hogy a nyersanyagköltségek emelkedése és az infláció miatt a koncessziós szerződésben foglalt díjak már nem fedezték az étkeztetés költségeit. A grémium elfogadta a térítési díjak 20 %-os emelését a normál étkezés, illetve a 30 %-os emelést a diétás étkezés esetében szeptember 1-jétől. A szolgáltatásért nem csak a szülők fizetnek majd többet, az önkormányzat többletköltsége közel 17 millió forintra fog rúgni.

A képviselők nem változtattak a feltételekhez kötött parkolási övezetekben lakók által igényelhető parkolásra jogosító kártyák érvényességi idején, így a kártyákat továbbra is évente kellett megújítani. Az előterjesztés a kártyák érvényességi idejének határozatlanná tételére tett javaslatot, a grémium azonban az esetleges visszaélésektől tartva úgy döntött, egyelőre nem változtat a jelenlegi rendszeren, később fogja felülvizsgálni a rendszert. A lakóknak az új kártyákat szeptember 15-éig kell igényelniük. Időkorlátozás nélkül az érintett területeken – az autóbuszpályaudvar, illetve a toronyház környékén, valamint a mátrafüredi Üdülősor utca elején – csak ilyen kártya birtokában lehet parkolni, azok, akik nem a fenti területeken laknak, legfeljebb két órán át használhatják a parkolókat, a parkolási idő kezdetét pedig egy, a szélvédő mögött elhelyezett műanyag vagy papír órán kell jelezniük. Az előterjesztésből az is kiderült, hogy az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a két területen jelentősen emelkedett a lakók számára elérhető szabad parkolóhelyek száma.

Az önkormányzat részt vesz a szeptember 1-jén induló közfoglalkoztatási programban, azonban a kormányzati megszorítások miatt a korábbi tizenkettőnél kevesebb, kilenc foglalkoztatott munkába állítására van lehetősége. A program önerejére a 2022-es és a 2023-as költségvetésből 750-750 ezer forintot különített el a grémium.

Kiemelt tartalmak