Képgalériák
Kiemelt látványosságok
A költségvetés

Harmadfokú hőségriadót rendeltek el csütörtök éjfélig

2022. 06. 27. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 06. 30. 14:41

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

A hőségre való tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát: a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre – hívja fel a figyelmet a rendőrség. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre. A rendőrség a következőkre hívja fel a közlekedők figyelmét:

 • Mindig kipihenten induljanak útnak, tartsanak nagyobb követési távolságot!
 • A hőség elleni védekezés egyik leghatékonyabb formája a folyamatos folyadékpótlás, akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban!
 • Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Járművüket lehetőleg parkolják árnyékos helyen, kapcsolják be a klímát vagy húzzák le az ablakokat!
 • A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.
 • Gyermekeket, házi kedvenceket a tűző napon, bezárva semmiképpen se hagyjanak, ez életveszélyes lehet!

A hőségben nagy jelentősége van a megfelelő folyadék-utánpótlásnak, ezért a belváros négy pontján, valamint a mátrafüredi településrész egy helyszínén már működnek a tűzcsapra helyezhető ivócsapok. Ilyen ivócsapot találnak Mátrafüreden az Akadémia úton, illetve Gyöngyösön: a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében, a zebra mellett a parknál.

Az ivócsapok mellett továbbra is üzemelnek a folyamatosan fejlesztett ivó- és díszkutak a város összesen húsz pontján, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt a Kakasos fiú szobránál, Kossuth Lajos u. 1. szám (földhivatal) előtt, a Barátok terén, valamint a nagyobb játszótereken. Az ivókutak helye ezen a térképen megtalálható.

A nyári hőségben nagyon fontos, hogy folyadék nélkül ne induljunk útnak, a palackokat pedig a város számos pontján újra lehet tölteni. Viseljünk lenge ruházatot, a legmelegebb órákban pedig ne tartózkodjunk a napon.

A nyári nagy melegben Gyöngyösön hosszabb üzemidővel működnek a szökőkutak, a Fő téren párakaput állítanak fel, a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand pedig hosszabb nyitvatartással, este nyolc óráig tart nyitva.

A nyári időszakhoz kapcsolódóan fontos betartani a tűz megelőzési szabályokat is. Oda kell figyelni a tűzgyújtási tilalom betartására, valamit az égetési szabályok betartására. Gyöngyösön tilos a kerti hulladék égetése.

Klimatizált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, többek között az alábbiak:

 • bevásárló központok, diszkont áruházak,
 • autóbuszállomás váróterme,
 • MÁV állomás váróterme,
 • templomok,
 • polgármesteri hivatal ügyfélváró,
 • iskolaépületek,
 • Mátra Művelődési Központ.

A hőségben betartandó szabályokat ebben a korábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

Kiemelt tartalmak