ikon képgaléria
ikon látványosságok
költségvetési aloldal

Tanácsok hőségriasztás esetére

2022. 06. 13. Hírek Utolsó módosítás: 2022. 07. 19. 14:37

Beköszöntött a nyár, érkezik a meleg idő, a hőség, ami számos egészségügyi kockázatot rejt, ezért itt az idő átvenni a legfontosabb teendőket hőségriasztás idején.

A hőségriasztási rendszer 2005-ben került bevezetésre hazánkban. Az előrejelző és figyelmeztető rendszer célja az egészségügyi ellátó rendszer felkészítése a várhatóan megnövekedő feladatokra, az önkormányzatok és együttműködő szervezetek figyelmének felhívása a szükséges intézkedések megtételére, valamint a lakosság időbeni tájékoztatása.

A hőségriasztást, annak fokozatát, valamint az érvénybe lépés időpontját, illetve amennyiben az előreláthatóan prognosztizálható, annak várható időtartamát az országos tisztifőorvos határozza meg és hirdeti ki, és erről a megyei kormányhivatalok, valamint rajtuk keresztül az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatók vezetői értesítést kapnak. Az előrejelzési adatok változása esetén, amennyiben szükséges, a hosszabbításra vagy fokozat módosításra vonatkozó intézkedésekre később kerül sor.

A várható magas hőmérséklet azonban nem csak egészségügyi szempontból okozhat problémát, hanem egyes helyeken akár az infrastruktúra bizonyos elemeinek átmeneti működési zavarait is eredményezheti. A hőséghullám egészségügyön kívüli területeire (infrastruktúra, áram-, és vízellátás, közlekedés, stb.) gyakorolt hatásainak megítélése és a szükséges intézkedések megtétele azonban az ebben hatáskörrel rendelkező tárcák, hatóságok kompetenciája, ezért a kiadott hőségriasztásról az együttműködő, illetve érintett szervezetek is tájékoztatást kapnak.

A riasztási fokozatok kritériumait környezetegészségügyi elemzések alapozták meg. Ennek megfelelően a fokozatok elrendelése az alábbiak szerint történik:

  • 2. fokozat: A meteorológiai előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25 °C-ot.
  • 3. fokozat: Az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 27 °C-ot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatos kommunikációt folytat az írott, elektronikus és közösségi média csatornáin keresztül a hőségriasztással kapcsolatban (Tisztifőorvos Facebook-oldal, https://www.nnk.gov.hu).
A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32 Celsius-fok alatt kell tartani nappal és 24 fok alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára, továbbá olyan személyek esetében, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Nappalra zárjon be minden ablakot és zsalut. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.

Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.

Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal.

Az elektromos ventilátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35 Celsius-fok fölötti, a ventilátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!

Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy klimatizált nyilvános épületben).

Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges.

Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben!

Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost. Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt. Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítót (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni.

A hőségben nagy jelentősége van a megfelelő folyadék-utánpótlásnak, ezért a belváros négy pontján, valamint a mátrafüredi településrész egy helyszínén már működnek a tűzcsapra helyezhető ivócsapok. Ilyen ivócsapot találnak Mátrafüreden az Akadémia úton, illetve Gyöngyösön: a kisvasútnál, a Szövetkezet utcában, a Kócsag utcában a kollégiummal szemben és a Hanisz tér északi végében, a zebra mellett a parknál.

Az ivócsapok mellett továbbra is üzemelnek a folyamatosan fejlesztett ivó- és díszkutak a város összesen húsz pontján, például a Könyves Kálmán téren, a Hanisz téren és a Fenyő áruház előtt a Kakasos fiú szobránál, Kossuth Lajos u. 1. szám (földhivatal) előtt, a Barátok terén, valamint a nagyobb játszótereken. Az ivókutak helye ezen a térképen megtalálható.

A nyári hőségben nagyon fontos, hogy folyadék nélkül ne induljunk útnak, a palackokat pedig a város számos pontján újra lehet tölteni. Viseljünk lenge ruházatot, a legmelegebb órákban pedig ne tartózkodjunk a napon.

A nyári nagy melegben Gyöngyösön hosszabb üzemidővel működnek a szökőkutak, a Fő téren párakaput állítanak fel, a Dr. Csépe György Uszoda- és Termálstrand pedig hosszabb nyitvatartással, este nyolc óráig tart nyitva.

A nyári időszakhoz kapcsolódóan fontos betartani a tűz megelőzési szabályokat is. Oda kell figyelni a tűzgyújtási tilalom betartására, valamit az égetési szabályok betartására. Gyöngyösön tilos a kerti hulladék égetése.

Klimatizált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, többek között az alábbiak:

  • bevásárló központok, diszkont áruházak,
  • autóbuszállomás váróterme,
  • MÁV állomás váróterme,
  • templomok,
  • polgármesteri hivatal ügyfélváró,
  • iskolaépületek,
  • Mátra Művelődési Központ.

További hasznos tudnivalókért keresse fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalát.

Kiemelt tartalmak